Blinde Jon Ivar fikk endelig førerhund

Jon Ivar Dypedal (27) har en sjelden øyesykdom som gjør at han gradvis mister synet. Journalen ble med da han fikk sin aller første førerhund.
Fredag, 11 november, 2016 - 12:49

I seks måneder har Jon Ivar Dypedal ventet på å få førerhunden sin, Jupiter. På Hurdal syn- og mestringssenter skal de sammen gjennom et tre uker langt kurs. Her skal de bli bedre kjent med hverandre og utvikle et godt samhold. Kurset skal forberede både hund og bruker på den nye hverdagen de skal tilbringe sammen.  

Forventningsfull

Dypedal er spent og har høye forventninger til den nye tilværelsen.

- Det går greit å se dårlig, men det er veldig upraktisk, forteller Dypedal. Han sier at det er svært praktisk å bruke hvit stokk fordi alle flytter seg og skjønner hva det betyr. Likevel synes han ikke det er særlig gøy, og bruker den kun når han må. Dette er en av grunnene til at han nå ønsker å få seg førerhund. 

- Jeg forventer at det blir en koselig og hyggelig følgesvenn, sier han.

Må passe sammen

Førerhundkoordinator ved Norges Blindeforbund, Ann Sofie Evensen, har 26 års erfaring som førerhundtrener. Hun forteller at den vanskeligste jobben er å finne rett hund til rett bruker. 

- Hvis vi mislykkes med dette, påfører vi brukeren et problem mer enn et hjelpemiddel, sier hun. Evensen forteller at trenerne lærer opp førerhundene til å takle hverdagslige situasjoner. 


Jon Ivar Dypedal får endelig møte førerhunden sin, og gleden er stor hos dem begge. Foto: Arne Vatn Arne Vatn

 

Emneord: