I desember er det klar for Frelsesarmeens varmeste tradisjon. FOTO: Frelsesarmeen/Ranvei Nordgaard

Julegrytene skal voktes

Grytene må passes på når de står ute i Oslos gater. Frelsesarmeen oppfordrer studenter til å melde seg som grytevakter.
Onsdag, 23 november, 2016 - 15:08

I desember er det igjen duket for Frelsesarmeens innsamlingsaksjon, Julegryta. Ansvarlig for julegrytenegrytene i Oslo er Jon Kaastad ved slumstasjonen i Oslo. Han sier at Frelsesarmeen først og fremst har vakter ved grytene for å vise takknemlighet til folk som gir, men at de også står der av sikkerhetsmessige årsaker.

– Vi har aldri opplevd at noen har stjålet fra grytene, sier Kaastad.  

Verver grytevakter

Første søndag i advent inviterer Frelsesarmeen til julegrantenning ved Universitetsplassen i Oslo. Mandagen etter får julegranen selskap av innsamlingsgryter og deres vakter. Både frivillige og ansatte i Frelsesarmeen passer på grytene når de står ute, og i følge Kaastad kan hvem som helst melde seg som vakt. Tidligere har han også hatt frivillige fra Høgskolen i Oslo og Akershus som grytevakter.

- Allerede i septembermåned pleier jeg å dra til Høgskolen for å snakke med studenter om julegrytene, sier Kaastad.


TRAVELT: Studentene Ann-Kristin Moheim (venstre) og Stine Roen (høyre) må prioritere eksamenslesing i førjulstida. FOTO: Sophie Fossen

Sisteårsstudenter har ikke tid

Studenter har som regel ikke tid til annet enn eksamenslesing mens julegrytene står ute i Oslos gater fra 28. november til 23. desember.

Ann-Kristin Moheim og Stine Roen er sisteårsstudentene ved HiOAs lærerutdanning. De har en travel desembermåned i vente. Studentene sier de dessverre ikke har tid til å stille opp på noe som helst utenom skole i eksamenstiden.

– Vi tror ikke lærerstudenter har tid til å være grytevakter, i hvert fall ikke hvis de er sisteårsstudenter, sier Moheim og Roen. 

Studentene synes det er viktig med bistand, og de pleier å gi til ulike organisasjoner. Stine Roen sier at hun tidligere har gitt penger til julegryta hvis hun har hatt kontanter.

– Jeg pleier å gi til Kirkens Bymisjon over SMS, sier Ann-Kristin Moheim. 

Fornøyd med økningen

Frelsesarmeens årlige desemberaksjon har hatt slått sine innsamlingsrekorder syv år på rad. I følge Kaastad gir alle til julegryta, alle i gåsetegn. Alt fra unge gutter med buksa nedpå rumpa, til gamle velkledde damer er har tidligere gitt til gitt penger til Frelsesarmeens desemberaksjon. 

– En gang jeg var vakt ga en romkvinne med masse tykke vinterklær de få kronene hun hadde igjen til julegryta. Dette understreker jo tillitten folk har til Frelsesarmeen, sier Kaastad.

Den første julegryta ble satt ut i Karl Johan i 1910, og på mandag skal det settes ut gryter for 113. gang. I følge Kaastad går pengene som samles inn på Egertorget, Universitetsplasen og Torggata, direkte til slumstasjonen i Oslo. Disse pengene gjør at de kan gi alt fra mat og klær, til veiledningstjenester og omsorg til alle som måtte trenge det.