De ansatte på Kaffebrenneriet blir sendt på flere kaffekurs for å lære om kaffes opprinnelse og effekt. Fv: Marie Jones, Maria Kverndal og Amanda Tunsberg. Foto: Yngvil Granly

Kaffe - så godt som placebo

Er du fast kaffedrikker vil du ikke få et ekstra "kick" av en kopp kaffe. Du trenger koffeinet for å komme deg opp på et "normalt" nivå, mener britiske forskere.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 13:58

Norge er et av de landene i verden som drikker mest kaffe per innbygger. Kun finnene drikker mer, skriver Kaffe.no. Ny forskning viser at kaffedrikkere ikke er mer skjerpet enn andre. Er du en kaffedrikker trenger du rett og slett koffeinet for å komme deg opp på samme nivå som “normalen”.

Vi blir immune

Den første gangen du drikker kaffe gir den deg mer energi, gjør deg mindre trøtt og skjerper oppmerksomheten din. Denne effekten avtar etterhvert hvis du begynner å drikke kaffe fast, da du blir “immun” mot koffeinstimulansen, skriver BBC.

-Norge er et kaffesamfunn, sier Maria Kverndal. Hun jobber på Kaffebrenneriet i Oslo og mener at kaffe handler om mer enn det å bli mer skjerpet eller mindre trøtt.

-Kaffe skal ikke brukes som et rusmiddel. Kaffe skal være en god drikk man kan nyte og kose seg med en gang iblant, forteller Maria.

Viser til forskningsprosjekt

På den vitenskapelige forskningssiden Nauropsychopharmacology skriver eksperter at kaffe kun har en effekt på de som ikke er vant til å drikke det. Dette baserer de på et forskningsprosjekt utført på 316 frivillige, der halvparten var faste kaffedrikkere og halvparten drakk sjelden eller aldri kaffe.

Deltakerene måtte holde seg unna kaffe i 16 timer i forkant av forsøket. Under forsøket fikk halvparten utdelt kaffe med koffein, og halvparten uten.

Resultatet ble at kaffedrikkerne som fikk kaffe med koffein ikke var noe mer skjerpet enn de som fikk koffeinfri kaffe og ikke pleide å drikke kaffe. Forsøket viste også at noen av de vante kaffedrikkerene som fikk koffeinfri kaffe kunne oppleve både hodepine og redusert årvåkenhet.

Nesten som placebo


-Det har blitt vanlig å ha en kaffe i hånda nå. Det var ikke vanlig før, sier Maria Kverndal. Foto: Selma Moren

Forsøket viser at kaffe har en oppkvikkende effekt hvis det kun drikkes en gang iblant, men for de faste kaffedrikkerene vil ikke effekten være noe ekstra, eller noe utover normalen.

Maria sier hun ikke ville valgt et koffeinfritt liv selvom hun kunne vært like skjerpet uten et fast koffeininntak:

-Jeg tror det er noe man velger å gjøre fordi det er en koselig kultur rundt det. Man kan dra på en kafè for å ta en kopp kaffe og for å snakke litt. Det er en sosial og fin ting.

Emneord: