Nobel Fredssenter var fylt opp da Ole Reitov hadde panelsamtale om forbudt musikk med flere artister onsdag kveld. Foto: Petter Berntsen

Kjemper for musikerne

Forrige uke kastet Oslo World Music Festival lys over temaet forbudt musikk, og artister fra hele verden strømmet til hovedstaden for å delta.
Tirsdag, 8 november, 2016 - 16:25

Oslo World Music Festival ble arrangert for 23. år på rad, og fra 1. til 6. november spilte mer enn 300 artister rundt om i byen. Festivalen har som formål å fremme artister og musikksjangre som er ukjente for de fleste nordmenn.

Forbudt musikk er et tema som ikke omtales så mye i norske medier, og festivalsjef Alexandra Stølen sier at forbudte sanger er et tema de har tenkt på i flere år.

– Vi prøver å ha tematikker som gjør at publikummet vårt blir oppmerksomme på at verden er ulik, og at man også innenfor kulturfeltet ikke kan ta ytringsfrihet for gitt, forteller hun.

Vil få frem de forbudte sangene

I tillegg til konserter består festivalen også av foredrag og panelsamtaler. En av årets foredragsholdere er Ole Reitov. Under et av sine foredrag på Sentralen, fortalte han om flere artister som har blitt både fengslet og drept på grunn av musikken sin.  


Ole Reitov har mange års erfaring i kampen for musikernes ytringsfrihet. Foto: Petter Berntsen

Reitov er en av forkjemperne for ytringsfrihet innenfor musikk, og dette har han jobbet for i mange år gjennom organisasjonen Freemuse. Han synes derfor det er bra at festivalen tar opp denne tematikken.

– Det er viktig at vi får mange nyanser på hvordan folk synes verden ser ut, og en god måte å uttrykke seg på er gjennom musikk, sier han.

Fikk ikke spille

Mange av årets artister har selv måttet kjempe for å få lov til å drive med musikk. En av disse er den syriske rapperen Bu Kolthoum. Han skulle ha holdt konsert lørdag 5. november, men måtte avlyse på grunn av problemer med passet, ifølge festivalens nettside.

Arrangørene mener det er uheldig at Europas strenge grensekontroll hindrer Kolthoum i å få spredd musikken og budskapet sitt. Rapperen selv skriver at han en dag håper at vi alle kan bevege oss fritt over landegrensene.

 

Emneord: 
Tags: