Robin Malm (f.h) og Magnus Skotte Nørsteng diskuterer railplasseringen i Hytteliparken hos Oslo Vinterpark. Foto: Alf Morten Røyr

Jobber natt for å klargjøre skibakken

Klokken er ni tirsdag kveld, og Robin Malm går inn i garasjen for å stemple seg inn og starte opp preppemaskinen.
Torsdag, 24 november, 2016 - 10:32

Skisenteret på Tryvann åpnet i forrige uke, og årets skisesong er i gang. Før kundene kan spenne på seg skoene og teste ut snøen, er det mange forberedelser som må til. Robin Malm er en av dem som har brukt sommeren på å vedlikeholde heiser, rails og railboxer for at flest mulig skal få glede av parkene denne vinteren.

Se full bildeserie nederst i saken

Blir vant med mørket

Nå som Tryvann har åpnet, er det om natten forberedelsene skjer, og Malm er ansvarlig for å preppe alle de fire parkene. Når det er nok snø til at alle bakkene har åpnet, tar denne jobben minst ni timer.


Robin Malm kjører ut preppemaskinen for kvelden. Foto: Alf Morten Røyr

– På jobb er jeg alene ute i skogen hele natta. Er jeg heldig ser jeg kanskje noen som går på langrenn, sier Malm.

Det er helt mørkt ute på dette tidspunktet, og han legger til at han dropper å se på skrekkfilmer om vinteren og heller holder det til sommerhalvåret.

– Man blir vant til å være i mørket, men jeg blir kanskje litt redd når jeg sitter og spiser lunsj i maskinen. Hvis jeg skulle sette noe i halsen, kan jeg ikke rope på noen, ler han.

På tross av at han må jobbe om natten, og får en litt annen døgnrytme enn de fleste andre, er dette noe han har lyst til å fortsette med.

– På en måte så er jo folk veldig innestengte hele vinteren uansett, så det gjør ikke noe å jobbe natt, sier Malm.


Når nye rails skal ut, får han ofte hjelp av park-shaper Magnus Skotte Nørsteng. Foto: Alf Morten Røyr

På plass i preppemaskinen sjekker han at alt er i orden før kveldens jobb. Malm forklarer at det er viktig at han vet hvordan bakken ser ut uten snø, for å vite hvor han kan ta snø for å sette opp hopp eller railer.

Han starter opp lydanlegget og demonstrerer for oss hvor høyt volumet kan justeres.

– Denne maskinen har et veldig bra musikkanlegg. Jeg tror faktisk det er for at man skal holde seg våken, sier han.

Han har ingen problemer med å holde seg våken, siden han må være konsentrert for å holde styr på alle spakene som styrer preppemaskinen. Når han jobber alene hører han mye på lydbøker.

– Det er også veldig kult å kjøre preppemaskin og høre på metall, ler Malm.


Robin Malm og Magnus Skotte Nørsteng setter opp ny rail i Hytteli-parken på Tryvann. Foto: Alf Morten Røyr

Utdannet kokk

Malm er utdannet kokk, og har blant annet jobbet på en restaurant i Åre i Sverige, men på et punkt begynte han å lengte etter snøen. Han har stått på ski siden han var fem år, og denne interessen gjorde at han søkte seg jobb på Tryvann. Han angrer ikke på valget om å gi seg som kokk.

– Det er litt rart å si når jeg jobber natt her, men som kokk jobber du egentlig bare når folk har fri, sier Malm.

I vintersesongen jobber han åtte dager på, for så å ha seks dager fri.

– Så på to uker ser jeg dagslys seks ganger, sier Malm.

Han synes jobben på Tryvann er lite stressende, og at tiden på jobb går fort. Han liker kreativiteten i yrket, og at han lager ting som gjør at folk kan ha det gøy.

– Når man får tilbakemeldinger på at folk har hatt det kult, og synes noe nytt jeg har satt opp er fett, så føles jobben jeg har gjort om natten verdt det, sier Malm.