REAGERER: Viktig å delta for å forstå, sier Oftebro. Foto: Eivind Oftebro

– Synd at skoler dropper julegudstjeneste

Sokneprest Eivind Oftebro mener det er vanskelig å respektere noe man ikke forstår.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 11:32

Tidlig i november ble det kjent at alle skolene i Voss lar være å delta på julegudstjeneste i skoleåret 2016/2017. Begrunnelsen er at skolene ikke vil betale de 9.000 kronene det koster å leie buss frem og tilbake til kirken.

Vekker reaksjoner

En av de som reagerer på dette er sokneprest i Ljan kirke, Eivind Oftebro.

– Aller først vil jeg si at dette er det trist. Det er viktig at også denne generasjonen blir kjent med ulik religionspraksis. Jeg skulle ønske de fikk besøke synagoger, moskeer og kirker slik at de får se hvordan de ulike religionene er i praksis, sier soknepresten til journalen.

Oftebro mener at i dagens samfunn er det viktigere enn noen gang at elever og andre blir kjent med hva religionene faktisk gjør. Selv om kirken har hatt en sentral plass i norsk historie er denne sekulariseringen en nødvendig korrigering.

– Samtidig er nok dette en korrigering som er nødvendig. Kirken har hatt et hegemoni i skolen, som i dag blir unaturlig. Vi har et annet religiøst mangfold i Norge i dag, sier Oftebro.

Bra med alternativer

Oftebro syntes imildertid at det er helt greit at ikke alle elever ønsker å delta på skolegudstjeneste.

– Jeg syntes det er veldig bra at de som ikke ønsker å delta får gode alternativer. Da jeg gikk på skolen var ikke alternativene gode nok. De ble bare sittende på skolen, men da er det like viktig at de som ønsker å gå på julegudstjeneste faktisk får muligheten til det.