Ved bruk at disse armbåndene, kan det hende du gir fra deg mer personlig informasjon enn du trodde. FOTO. Forbrukerrådet

Mener treningsbånd bryter loven

Forbrukerrådet klager inn kjente treningsarmbånd for brudd på personvernloven og markedsføringsloven.
Torsdag, 3 november, 2016 - 12:05

Forbrukerrådet har gått gjennom brukervilkårene og personvernerklæringene til kjente treningsarmbånd som Fitbit, Garmin, Jawbone og Mio, og de reagerer på hvordan brukernes personlige informasjon håndteres.

– Vi frykter at informasjonen kan bli benyttet til direkte markedsføring og prisdiskriminering, samtidig som grunnleggende personvern krenkes, sier fagdirektør Finn Myrstad hos Forbrukerrådet til rådets egne nettsider.

De har derfor bestemt seg for klage inn produsentene til Datatilsynet for brudd på personvern og markedsføringslovgivningen.

Kartla flere brudd

Gjennomgangen viser at produktene svikter på flere områder.

Alle selskapene forbeholder seg retten til å gjøre endringer i vilkårene uten å varsle brukerne på forhånd, samtidig som de samler inn mer data enn de trenger for å levere tjenesten.

Ingen av selskapene sier fullt ut hvem de deler data med, og ingen av selskapene sier hvor lenge de oppbevarer brukernes data.

Ifølge fagdirektør Finn Myrstad blir mer og mer av livene våre koblet opp mot internett. Folk flest har likevel ikke en klar oversikt over hvilke persondata de gir fra seg, og heller ikke hva ulike selskaper velger å gjøre med dem. Dette kan av og til være svært sensitiv informasjon om hjem og helse.

– Det er viktig at vi ikke gir fra oss grunnleggende rettigheter for å benytte framtidens produkter og tjenester, sier Myrstad.