Bildeutstilling fra innsiden av Hedmarksmuseet. Foto: pablocanen / Flickr.com

Norsk museum kåret til et av verdens vakreste

En gammel ruin med et vernebygg av glass og stål var noe av det som fikk Hedmarksmuseet på listen blant verdens vakreste museer.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 12:21

Hedmarksmuseet ble kåret til et av verdens ti vakreste museer av det kjente kunstmagasinet Format Magazine. Der ligger det norske museet på lik linje med blant annet Guggenheim museum i Bilbao og The Weisman Art Museum i Minneapolis. Listen, som ikke er rangert, viser ti av verdens vakreste museer med moderne kunst-design.

Kombinasjon av ruiner og vernebygg

Hele Hedmarksmuseet er presentert, men det er selve utformingen av domkirkeruinen, Hamardomen, som blir beundret av Format Magazine. Hedmarksmuseets hjemmesider opplyser om at domkirkeruinen er restene av en kirke fra middelalderen, da Hamar bispedømme ble opprettet. For å kunne bevare det, som ifølge Hedmarksmuseet er en av Norges viktigste og mest praktfulle ruiner, ble det bygget et vernebygg over den. Vernebygget er av glass og stål og skulle kontrollere klimaet rundt ruinene. Kombinasjonen av domruinene og vernebygget er det som heter Hamardomen, plassert på Domkirkeodden. Om selve domen skriver Format Magazine:

 “Den middelalderske ruinen av en katedral er dekket av en gigantisk glasskulptur. I stedet for å ta over den gamle bygningen helt, fremhever den nye strukturen dens skjønnhet så vel som beskytter den.”

Det var ingen på jobb ved Hedmarksmuseet i dag, men til Hamar Arbeiderblad uttalte Magne Rugsveen, avdelingsdirektør ved Domkirkeodden, at de er henrykt.

-  Det er jo fantastisk å havne på på liste med bygninger som Guggenheim. Det var jo stor motstand mot at bygget i det hele tatt skulle opp. Jeg tror det var 3.000 som skrev under og viste motstand

Ikke overrasket

Ordføreren i Hamar, Einar Busterud, sier til Hamar Arbeiderblad at det ikke er det spor overraskende. Når han blir spurt om hvordan det føles at Hedmarksmuseet er på samme liste som Guggenheim museum, ler han og sier: 

- Det er jo hyggelig. Det er jo et unikt anlegg. Hele området, og ikke bare domen. Det er helheten juryen må ha falt for. Hvert eneste år kommer det arkitekter fra hele verden for å se på dette.

Selv om Format Magazine er et anerkjent magasin, har Hedmarksmuseet blitt kåret til et av verdens vakreste museer i 2011, da av magasinet “Travel and Leisure”. Også den gangen var det vernebygget over domkirkeruinene som skilte seg ut, der det blir omtalt som “juvelen i kronen”.

 

Emneord: