De bratte tribunene på gamle Jordal tilfredsstiller ikke de moderne kravene. Byantikvaren mener de burde bevares. Foto: Sofie Amalie Hoff Fraser

Riving av gamle Jordal skaper reaksjoner

I januar 2017 rives Jordal Amfi, til fordel for en ny ishall som skal stå klar høsten 2018. Beslutningen om å rive gamle Jordal har vært en lang prosess, og reaksjonene er mange.
Onsdag, 2 november, 2016 - 12:43

Dagens Jordal Amfi ble bygget i 1952 i forbindelse med OL i Oslo. Ishallen har blitt mye brukt siden den gang, men tilfredstiller ikke lengre standarden for dagens bruk. Vålerenga hockey ble lovet en ny ishall til OL i Oslo i 2022. Til tross for at OL-planene ble skrinlagt har Oslo kommune vedtatt at gamle Jordal Amfi skal rives rett over nyttår, og at en ny, moderne ishall skal stå klar på Jordal fra september 2018.

Nye Jordal Amfi

Nye Jordal Amfi vil ha en prislapp på rundt 600 millioner kroner, og hallen vil bli 33 % mindre enn det som opprinnelig var planlagt. Tidligere trener Espen Shampoo Knutsen har tidligere sagt til VG at han mener at den nye hallen vil bli for trang. Blant annet mener han at garderobene i nye Jordal vil bli for små, og at det vil bli for lite plass der tilskuere kan oppholde seg i pausene. Likevel er gleden stor over at det nå kommer en ny ishall.


FOR TRANG: Tidligere Vålerenga trener Espen Shampo Knutsen mener at den nye ishallen ikke blir stor nok. FOTO: Sofie Amalie Hoff Fraser

I juni ble det klart på lagets hjemmeside at laget, i påvente av ny ishall, vil spille sine hjemmekamper i Furuset Forum. Siste hjemmekamp på gamle Jordal blir kampen mot Frisk Asker den 7. januar.

Byantikvaren ønsket fredning

Prosessen om å få vedtatt bygningen av et nytt amfi har vært lang. Blant annet har Hogne Langset, avdelingsleder hos Byantikvaren, gått hardt ut mot vedtaket om å rive gamle Jordal. Langset mener at Jordal Amfi har vært en viktig arena for kulturelle arrangementer og for idrett siden det ble bygd i 1952. Samtidig trekker han fram amfiets arkitektur.

De bratte tribunene på Jordal er en viktig grunn til at amfiet ikke lengre tilfredstiller dagens standarder. Dagens tribuner gjør blant annet at anlegget ikke er spesielt egnet for rullestolbrukere. Langset på den andre siden mener at de bratte tribunene er unike og resulterer i en nærhet som man ellers ikke finner noe annet sted.

Trolls mister hjemmebanen sin

Oppføringen av nye Jordal vil også få konsekvenser for annen idrett, blant annet for Vålerenga Trolls som har sin hjemmebane på Jordal. Grunnen til dette er at kommunen planlegger å sette opp en midlertidig ishall på den ene halvdelen av den amerikanske fotballbanen, og en anleggsrigg på den andre halvdelen. Simen Nordlie Kristensen, styreleder i Vålerenga amerikansk fotball, sier til Dagsavisen at han ser det som dypt tragisk at de mister sin hjemmebane, og er bekymret for klubbens framtid på Jordal. 

Klubben har nå fått beskjed fra byrådssektretær Frode Kyvåg om at når nye Jordal Amfi står ferdig, vil kunstgressbanen igjen bli brukt til amerikansk fotball.

 

Emneord: