Anna Strand Andersen og Mina Haugli øver seg på tekst før sendingen. Foto: Selma Fergus

Fikk prøve seg i nyhetsstudio

Denne uken fikk 13 førsteårsstudenter på journalistikkutdanningen ved HiOA prøve seg for første gang i et nyhetsstudio. Spenning og forventning preget studio i forkant av sendingen.
Fredag, 11 november, 2016 - 12:18

”Mmm!” ”Bom bim bam!” De ferske journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus varmer opp stemmen til sin aller første nyhetssending. Nyhetsankere Anna Strand Andersen og Mina Haugli sier de er spente, men ikke så nervøse.

- Dette er spennende, vi har jo aldri gjort det før, sier Strand Andersen.

Studentene sier det er viktig å øve på korrekt språk, og mener dette er en stor del av helhetsinntrykket man gir under en nyhetssending.

- Jeg håper bare vi ikke ender opp med å overdrive, for å nå et slags språkideal. Det er jo noe helt spesielt med nyhetsspråket, sier Strand Andersen.


Studentene tok på seg ulike oppgaver i produksjonen av nyhetssendingen. Både kamera, 
lyd, lys, sminke, manus, journalister og teknisk ansvarlig var tilstede under innspillingen. 

Målbevisst

Førsteårsstudentene har bare gått på journalistikkutdanningen i tre måneder, men nyhetsankerne har allerede første sending ambisjoner om å gjennomføre sendingen på én tagning. Dette overrasker innspillingsleder Kristine Aas.

- Oi! Ja, jeg har jo troen på dem da. De er jo flinke folk, sier Aas.

Kristine Aas sier hun har jobbet med å stille inn lyd, lys og kameraer og at hun snart har alt under kontroll. 

Krevende arbeid

I to uker har redaksjonen jobbet med å lage nyhetssaker til sendingen. Før dette var det få som hadde vært borti teknikken, og enda færre som hadde jobbet med redigeringsprogrammet Final Cut. En bratt læringskurve har preget de siste ukene, og lysansvarlig Eivind Kristensen sier det har vært vanskelig til tider.

- Det har vært utfordrende og lærerrikt, og jævlig slitsomt, smiler Kristensen.

Når sendingen er over, er det fortsatt fredag formiddag, og en blid og fornøyd Mina Haugli kommer hoppende over gulvet.

- Åh! Det var gøy! Det er en lettelse å være ferdig, men det var kjempegøy, og jeg vil gjerne prøve det igjen, smiler Haugli.

Nyhetssendingen vil bli publisert på Journalen. 

 

Emneord: