Plassmangel og støy plager studenter

Studenter syns det er vanskelig å finne sitteplass i bibliotekene på HiOA. De reagerer også på støy.
Mandag, 21 november, 2016 - 15:24

Bachelorstudent Kristian Müller (27) går siste året av barnehagelærer-utdanningen. Han har begynt å bruke biblioteket først nå, grunnet eksamen. Müller opplever at folk prater mye om andre ting enn skole. Derfor ønsker han seg flere stillerom.

- Jeg trives med å jobbe på biblioteket fordi jeg tvinges til å jobbe når jeg sitter der. Men noen ganger er jeg avhengig av å kunne plugge inn musikk i ørene for å stenge ute pratingen fra andre studenter. Hvor forstyrrende pratingen er, spørs på hva som er samtaleemnet, sier han.

Han syns det virker som at det er lagt opp til at det skal være mulighet for gruppearbeid, og at det derfor naturligvis blir en god del prat. Det er den sosiale praten som oppleves som et problem. Han vil heller ikke si i fra til de som prater fordi han ikke ønsker å virke frekk.

Ønsker flere stillerom

Müller opplever ikke selv at det vanskelig å få sitteplass, men han ser ofte at større grupper blir splittet. 

- Jeg skulle ønske det var flere stillerom rundt omkring. Det er fordi jeg ikke føler at jeg kan bruke grupperommene hvis jeg har behov for å sitte i fred og ro. Det skal vel helst brukes av de som jobber i grupper.

Han mener at en annen fordel med flere stillerom også ville vært at de sittegruppene som enkeltpersoner opptar, ville bli ledige for de som er flere og trenger større plass.

- Det skal ikke være helt stille

I andre etasje i P48s bibliotek, jobber Maria Birkeland (28) som studentassistent. Hun forteller at hun ikke syns det er forstyrrende mye støy, men at plassmangel kan være et problem.

- Det er ikke meningen at det skal være helt stille. Å jobbe med gruppearbeid skal være greit. Hvis studentene har behov for at det skal være helt stille, kan de sette seg på stille-lesesalen der man ikke har lov til å bruke for eksempel PC, sier hun.

I forhold til sitteplasser er det spesielt stor etterspørsel etter flere grupperom. Mange vil sitte for seg selv, og Birkeland må ofte sende studentene videre til etasjene over, for å se om det er noe ledig der. Om dette er noe som skal gjøres noe med, vet hun ikke.


FORNØYDE: Marie Erland og Marlen Hamsund er to av de som syns det er helt greit med støy på lesesalen. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Ekstra fullt i eksamenstiden

20-år gamle Marie Erland forteller at hun ofte bruker biblioteket til å lese, men det har avtatt i det siste.

- Nå i eksamenstiden er jeg her en god del mindre, rett og slett fordi det alltid er fullt, sier hun.

Marlen Hamsund (22) er enig, og forteller at hun heller vil bruke biblioteket enn kantina, men at det er begrenset plass. Begge jentene syns derimot at støynivået er helt greit, og at det hadde vært ubehagelig om det var mer stille enn det er nå. Hamsund sier at hun føler biblioteket i P35 nesten er oppdelt, med en del der det er rom for å snakke, og en der det alltid er helt stille.

- Jeg syns det er helt passelig med støy. Hadde det vært mindre, ville det også vært vanskeligere å samarbeide. Nå kan man prate sammen om skole uten å føle at man forstyrrer noen, forteller hun.

 

 

Emneord: