Transseksuelle møter motstand

Transeksuelle Daniel refser Rikshospitalet. - Du burde ha prøvd å ta selvmord, var beskjeden.
Fredag, 11 november, 2016 - 14:56

Statistikken sier at 1 av hvert 20 000 fødte barn er transseksuelle. Daniel Nordengen (20) er en av disse.  Han er nå midt i prosessen for å skifte kjønn. Det hele startet for et halvt år siden da Daniel tok kontakt med fastlegen sin. Her ble beskjeden tatt godt i mot, og han ble heiet frem av legen sin. De måtte nå planlegge neste steg i prosessen. 

I Norge finnes det bare ett sted å henvende seg når du skal skifte kjønn, nemlig Rikshospitalet. Det er opp til dem som jobber på psykosomatisk avdeling å gi transpersonene en inngangsbillett til behandling. Det er kun der de kan få diagnosen F64.0, som videre gir de rett til hormonbehandling og kirurgi. Det var her motgangen for Daniel startet. 

For psykisk frisk

Andre time på Rikshospitalet på psykomatisk avdeling gikk Daniel beskjed om at han var for psykisk frisk for å starte prosessen og få hormonbehandling. 

- De gravde veldig mye i dette med selvskading og selvmord. De sa til meg at jeg burde ha prøvd å ta selvmord når jeg var mindre, for da hadde mulighetene mine her vært større, forteller Daniel. 

Velger privat

På grunn av måten Rikshospitalet behandlet Daniel på valgte han oppsøke en privat lege. 

- Jeg velger heller å gå til privat lege å betale for hormonbehandlingen og operasjonen, enn å vente to år og få det gratis på Rikshospitalet, sier han.

Vi har prøvd gjentatte ganger å få en kommentar fra Rikshospitalet, men har fått til svar at de ansvarlige ikke har tid til å svare Journalen. 

Flere saker

https://www.nrk.no/norge/_-ma-lyve-for-a-fa-skifte-kjonn-1.7861415

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sykehus-norge/leger-etterlyser-mer-behandling-til-transpersoner/a/10104505/