For Unni Vollum er ikke desember julemåned. FOTO: Privat

Feirer ikke jul

Unni Vollum er hedning, og mener at julen er en kristen tradisjon som hun tar sterk avstand fra.
Mandag, 21 november, 2016 - 13:30

— Jeg ser ikke på meg selv som kristen, og vil derfor ikke feire jul. Før feiret man vintersolverv i Norge, og kristendommen har stjålet denne feiringen og gjort den kristen, sier Unni Vollum, som er blogger fra Eggkleiva, til Journalen. 

Vollum legger vekt på at julefeiringen ikke er noe annet enn en kristen feiring, og vil derfor ikke delta på noen som helst måte. Hun oppfatter også dagens julefeiring som stressende og materialistisk. Hun og ektemannen bestemte seg derfor i 2010 for å slutte å feire jul. 

— Det er jo alltid folk som forteller meg at det er mye stress med julegaver og baking, så jeg føler ikke at jeg går glipp av det helt store. I tillegg til at julen i dag handler i stor grad om fråtsing i gaver og mat, mener Vollum. 

Vollum legger til at hun kan føle seg utenfor i juletiden, og prøver å unngå å snakke om jul med folk som hun ikke kjenner så godt. 

— Grunnen til at jeg ikke feirer jul er ikke for å være annerledes, men fordi jeg ikke er kristen. Det er derfor jeg ikke orker å diskutere jul, sier Vollum. 

Feirer vintersolverv

Selv om Unni ikke feirer den tradisjonelle julen, har hun en alternativ feiring i vinterhalvåret, nemlig vintersolverv. Vintersolverv er feiringen av den korteste dagen i året. Dette var en vanlig feiring i Norge før kristendommen kom til landet. I år er vintersolverv den 21. desember. 

— Vi samler oss i skogen, tenner bål, lager maten på bålet og danser. Det er kjempehyggelig og mange er med, selv om de i tillegg feirer jul. 


Juletreet som tradisjon ble importert fra Tyskland på 1800-tallet. Foto: Andy Eick/Flickr

Unni og ektemannen har ikke barn, men dersom de får barn i framtiden er det ikke snakk om julefeiring. 

— Mine fremtidige barn skal ikke feire jul så lenge de er små. Når de blir voksne kan de bestemme selv, forteller Vollum. 

— Julen er ikke sekularisert

Ørnulf Hodne er tradisjonsforsker ved UiO, og har spesialisert seg på norske tradisjoner. Hodne har studert utviklingen av norsk julefeiring. 

— Før kristendommen kom til Norge, feiret vi vintersolverv. Mye av dette forsvant på 800- og 900-tallet med kristendommens inntog i Norge, og feiringene ble kristne, sier Hodne.  

Han sier at julen slik vi kjenner den i dag ikke er en sekulær feiring. Hodne forteller at for eksempel juletreet ble et kristent symbol da folk begynte å pynte treet med stjerner og engler. 

— Julen er ikke i ferd med å bli avkristnet, hvis vi ser på julegudstjenester, som er en relativt ny tradisjon. Det eneste tegnet på at julen er i ferd med å endres er innvandring, at folk som kommer til Norge kanskje ikke feirer jul. 

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: