Kaoset i den amerikanske valgkampen forsetter FOTO: DonkeyHotey/Flickr

Mulig mer FBI-trøbbel for Clinton

Med én uke igjen til det amerikanske valget, sier FBI at de kanskje skal gjennoppta e-postsaken mot Hillary Clinton.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 13:54

I sommer avlutettet FBI sin etterforsking inn i Hillary Clintons private epostserver. FBI direktør James Comey mente at det ikke hadde blitt funnet nok bevis for å ta ut tiltale mot Clinton. Men sist fredag valge Comey å sende et brev til kongressen for å forklare at FBI nå hadde fått nye eposter, som kan gjøre det mulig å gjennoppta etterforskningen.

Frem og tilbake

Dette har satt sinne i kok i Clinton-leiern. Kampanjen mot den republikanske kandidaten Donald Trump har vært negativ og til tider brutal. Teamet rundt Clinton følte de hadde en solid ledelse i de viktigste vippestatene. Strategien mot valgdagen var å ha en postitiv kampanje og legge frem Clintons visjon for landet.

- Ved å legge frem ufullstendig informasjon, lar James Comey republikanerene overdrive og forvrenge saken for gjøre mest politisk skade, sa Clinton kampanjens styreformann John Podesta, rapporterer NY Times.

Dårlig håndtert fra starten


Ketil Raknes Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania FOTO: Høyskolen Kristiania

Høgskolelektor ved Høyskolen Kristiania og USA-kjenner Ketil Raknes, mener at denne saken har blitt feilhåndtert fra starten.

- FBI direktør Comey har håndtert saken klønete fra starten. Han har ikke behandlet det som en vanlig FBI sak. Han holdt en pressekonferanse og deltok på høringer i kongressen, i en sak som FBI ikke har valgt å gå videre med. Men den største tabben var at han lovet å holde kongressen oppdatert hvis det dukker opp nye beviser, og dermed politiserte han FBI, sier Raknes

Men Raknes føler den klønete håndteringen av FBI direktøren kan føre til større konsekvenser for de politiske institusjonene.

- USA har jo et valg som er veldig personfokusert, men disse menneskene skal jobbe innafor institusjoner som har mye mer makt. Denne saken er med på svekke folks tillit til disse institusjonene, og vil gjøre det veldig vanskelig, nesten umulig for den neste Presidenten til å lykkes, i følge Raknes.

Obama holder seg unna

President Obamas presseskretær Josh Earnest ville hverken forsvare eller kritiskere FBI direktør Comeys valg på mandag. Earnest sa at Presidenten mente at Comey er en mann med integritet, prinsipper og god karakter. Earnest var tydelig på at Presidenten ikke mente at FBI direktøren hadde prøvd å blande seg inn i valget med vilje. Det hvite hus kom også med litt kritikk. Earnest sa at det er viktig at de vide fullmaktene til FBI direktøren balanseres, av de lange tradisjonene og normene som begrenser den offentlige debatten om fakta, som blir innhentet i slike etterforskninger.