Undersøkelser viser at det finnes 6,7 millioner radioer stående rundt i det norske land som kun kan ta imot FM-signaler. Illustrasjon: Pixabay.com

FM-dødsdommen er iverksatt

Slukkingen av FM-nettet er i gang, og Nordland var først ut. Resten av Norge står for tur i 2017.
Onsdag, 18 januar, 2017 - 12:36

Norge er det første landet som dreper tradisjonell FM-radio” skriver Rolling Stone magazine torsdag 11. januar. Slukkingen av FM-nettet i Nordland er det første steget på veien mot en heldigital radio. Det betyr at når du skrur på FM-radioen 13. desember 2017, vil du kunne reise landet rundt uten signal, foruten cirka 200 lokalradioer som vil fortsette på lufta etter 2017

Norge er det første landet i verden som slukker FM-nettet til fordel for digitalisering.

– Elendig forbrukerpolitikk

Nedleggelsen av FM-nettet ble bestemt i 2015. Fremskrittspartiet har hele veien meldt sin misnøye mot beslutningen. Stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsperson i FrP, Ib Thomsen, sier til ABC Nyheter at digitaliseringen av radioen rett og slett er et teknologisk trappetrinn vi fint kunne hoppet over.

- Dette er elendig forbrukerpolitikk. Det er mulig de med et godt trent øre vil kunne høre litt klarere lyd på DAB. DAB gir noen flere funksjoner eksempelvis i form av opplysninger om hvilken sang og hvilket program som spilles. Men det er ikke fordeler de fleste av oss mener det er verdt å betale tusenvis av kroner for, mener Thomsen.

Ingen bekymring i Kulturdepartementet

I regjeringssystemet råder det trygghet om at teknologien DAB tilbyr er god nok. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) har slått fast at kriteriene for å slukke FM-nettet er oppfylt.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H), skriver til VG at det ikke er noe som tilsier at å utsette slukkingen var aktuelt.

- DAB gir et mye bedre og mer mangfoldig radiotilbud med plass til flere riksdekkende kanaler. Dessuten er dekningen til DAB-nettet bedre enn dekningen som NRK P1 har i FM, skriver Fredriksen.

Emneord: