Barn i barnehagealder er spesielt utsatt for helseproblemer knyttet til forurensing. Illustrasjonsfoto: Arbeiderpartiet/Flickr

– Friske barn har godt av å være ute

Marit Låg, seniorforsker på Folkehelseinstituttet, anbefaler ikke barnehager å holde barn innendørs på grunn av forurensing.
Onsdag, 18 januar, 2017 - 12:42

Barn i barnehagealder er spesielt utsatt for helseproblemer knyttet til forurensing. Marit Låg, seniorforsker på Folkehelseinstituttet, mener likevel ikke at barnehagebarn bør holde seg innendørs.

 Vi anbefaler ikke generelt at friske barn skal holdes inne fordi det er dårlig luftkvalitet. Den restriksjonen gjelder dem som har astma, luftveisproblemer eller infeksjoner. Men jeg tenker at friske barn har godt av å være ute, sier Låg. 

Den fysiske utviklingen og modningen av lunge- og luftveisutviklingen starter fra et barn blir født til barnet er omtrent tre år. Det betyr at barnehagebarn kan være mer utsatte enn eldre barn. Problemet under vinterhalvåret, da luftkvaliteten er dårligst, er at mange barn får infeksjon, hvilket igjen påvirker hvordan kroppen responderer på forurensningen.  

– Friske barn kan være ute, men man må vare ekstra våkne. Hvis barna på en eller annen måte viser at luftveiene er irriterte, bør ikke disse fortsette å være utendørs, sier Låg. 

Astmatikere mer utsatt

Spesielt sårbare grupper er barn og voksne med luftsykdommer, samt voksne med hjerte- og karsykdomer 

Barn med astma kan oppleve hyppigere og mer alvorlige anfall. Det går også an å se en sammenheng mellom luftforurensing og helseproblemer som bronkitt, lungebetennelse og ørebetennelse, sier Marit Låg, seniorforsker på Folkehelseinstituttet. 

Men til tross for den dårlige luften som ble målt frem til tirsdagens dieselforbud i Oslo, forklarer Låg at Oslo har forholdsvis lave nivåer av luftfurerensing. 

Det som skjer her er at vi generelt sett har ren luft, med episoder da den blir forurenset, forklarer Låg. Disse episoder gir ikke noen større effekt, med mindre man blir utsatt over lang tid.

Hun mener at vi skal ta hensyn til nivåene av forurensningen, men også ta tiden for eksponering i betraktning når helseeffekten vurderes.

Måler luftkvaliteten

Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) driver nettsiden Luftkvalitet.no på vegne av Miljødirektoratet og Statens vegvesen. Der kan en blant annet finne kart over hele landets målingsstasjoner og hvor disse er lokalisert.  

 Disse målestasjonerne måler stort sett nitrogendioksid og svevestøv. Gjennom vinterhalvåret, fra slutten av oktober til slutten av april, lages det daglige varsler på luftkvalitet.info. Disse går an å abonnere på, slik at en får melding på e-post eller SMS, sier Åse Løseth ved Bymiljøetaten i Oslo kommune. 

Vi råder alle barnehager til å abonnere på varsel via luftkvalitet.no. På nettsiden finnes også informasjon som helseeffektene og det følger også med daglige varsler, skriver helsekonsulent på Bydel Grünerløkka Lasse Elden i en sms. 

Luftkvaliteten merkes med fargekoder, fra grønn som betyr “liten eller innen helserisiko, til lilla som betyr “alvorlig helserisiko”.