Silje-Aaliya Nilsen prøvde ut flere ulike trosretninger før hun fant islam. Foto: Camilla Hjelmeseth

‒ Mistet venner da jeg konverterte til islam

Flere og flere nordmenn med majoritetsbakgrunn finner mening i og konverterer til islam. Silje-Aaliya Nilsen er en av dem.
Tirsdag, 17 januar, 2017 - 16:04

På Kringsjå t-banestopp, klokken 08:00 en tirsdags morgen, står Silje-Aaliya Nilsen og venter. Hun skiller seg ut i mengden med den svarte hijaben. Silje sier «salam aleikum», eller fred være med deg, til venninnen sin når de møtes. Det er seks kuldegrader, og alle som venter lager røykskyer når de puster.

Silje-Aaliya Nilsen har som vanlig levert barna i barnehagen, før hun drar sammen med venninnen til Høgskolen i Oslo og Akershus hvor de studerer. Snart er de ferdige med bacheloren sin, og kan jobbe som barnehagelærere.

Da hun var 16 år, konverterte hun til islam. Hun har vært praktiserende muslim siden.

‒ Jeg mistet noen venner da jeg konverterte, fordi de mente at jeg hadde forandret meg. Så egentlig vokste vi fra hverandre. Andre venner tok det helt fint. Foreldrene mine mente at jeg skulle få lov til å tro på det jeg ville, men de likte ikke at jeg begynte å gå med hijab, sier 26-åringen.


‒Den første gangen jeg hørte resitasjon fra Koranen, begynte jeg å gråte, og ble varm i hjertet mitt, sier Silje-Aaliya Nilsen. Foto: Camilla Hjelmeseth

 

Sammen med sine to barn, og ektemann, bor hun i Kringsjå studentby.

‒ Jeg ønsker å oppdra barna mine etter de verdiene jeg mener er riktig. For meg er det islam som har de riktige verdiene. Når barna blir eldre kan jeg ikke tvinge dem til å tro på islam, så da må de få velge selv, forteller Silje-Aaliya videre.

Aaliya tok hun som mellomnavn da hun konverterte til islam for ti år siden.

‒ Akkurat som islam er en del av identiteten min, er navnet mitt en del av identiteten min. Derfor ville jeg ta det navnet da jeg ble muslim, forklarer hun.

Konvertering skjer av mange grunner

I juni 2015 antok islamforsker Kari Vogt til Aftenposten at det var ca. 3000 nordmenn med majoritetsbakgrunn som hadde konvertert til islam. Dette blir støttet av Lena Larsen, som er leder i Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet.

‒ Grunnene og intensjonene for konvertering er mange og varierte. Det er derfor vanskelig å si hva som er hovedgrunnen, eller om det i det hele tatt er en hovedgrunn, forteller hun videre.

Hun er selv en av de nordmennene med majoritetsbakgrunn som har konvertert til islam.

‒ Det som er interessant er at i 1995 da jeg forsket på norske konvertitter med majoritetsbakgrunn, var det ca. 500 av dem, og de aller fleste var kvinner. På det feltet har man sett en endring, i dag er det også en del menn, eller gutter, som har valgt å konvertere, avslutter Larsen.

Ber fem ganger om dagen


‒Det å be kan sammenlignes med meditasjon, Silje-Aaliya Nilsen. Foto: Camilla Hjelmeseth

Silje-Aaliya Nilsen forteller at hun ber fem ganger om dagen, og at det roer henne ned og holder henne fokusert. For henne er det som en slags meditasjon, men slik har det ikke alltid vært.

‒ I starten visste jeg jo ikke hvordan man ber, men jeg har lært det etter hvert. Islam har blitt en livsstil for meg. Bønn fem ganger om dagen og det å bruke hijab er ikke sånt som skjer på dag 1 som muslim. Det er en prosess og en livsstil som man venner seg gradvis til, forteller hun.

Det er ikke alltid bønnetidene passer inn i hverdagen, men Silje har funnet sin måte å følge religionen. De hjelper henne blant annet i en stressende hverdag.

— Bønn holder meg fokusert og roer meg ned, sier hun.  

På trikken på vei til skolen diskuterer Silje og venninnen Sobia skoleoppgaver og pensum.

‒ Har du begynt på den oppgaven?

‒ Nei, jeg visste ikke hvilken del av pensum jeg skulle bruke.

Andre ganger snakker de kanskje om været, familie, venner eller islam. Med andre ord helt vanlig hverdagsprat, om hva som foregår i livene deres.

Her forteller Silje-Aaliya om sin vei til islam:

Emneord: