Elefanter i en av de mange forestillingene til Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Foto: Flickr.com/hbp_pix

Jubler over nedleggelse av berømt sirkus

"The greatest show in the world" vises for siste gang i mai i år, og dyrevernsorganisasjoner i Norge jubler.
Mandag, 16 januar, 2017 - 15:50

Ringling Bros. and Barnum & Bailey opplyser på sin egen nettside at deres siste forestilling blir holdt den 7. mai 2017.

Lang historie

USAs mest besøkte sirkus stenger dørene i mai. Sirkuset har eksistert i 146 år, og er spesielt kjent for bruk av eksotiske dyr og spektakulære opptredener.

Grunnen til nedleggelsen skyldes stadig nedgang i billettsalget. Selv skriver de at dette ble et særlig problem etter at sirkuset valgte å ta elefanter ut av forestillingene. 30 forestillinger vil holdes fram til nedleggelsen i mai, men med over 500 ansatte vil snart mange av disse stå uten jobb.

Dyrevernsorgansiasjoner i Norge jubler

Både Noah og Nettverk for dyrs frihet har postet innlegg på Facebook hvor de uttrykker både lettelse og glede over nedleggelsen. 

Dyrevernalliansen gleder seg over nyheten.


Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen. Foto: Ihne Pedersen

– Nedleggelsen er gode nyheter. Dette sirkuset er svært beryktet. Vi er kjent med videoer fra dette sirkuset hvor det foregår grov mishandling mot dyr, sier Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Kleveland vil ikke spekulere i årsaken til nedleggelsen, men sier at elefantenes situasjon kan være en god grunn.

– Elefanter reproduserer seg dårlig i fangenskap og dette gjør at sirkusene stadig må hente inn nye elefanter, forteller Kleveland.

På sirkusets nettsider informerer de at dyrene etter siste forestilling skal få nye hjem.

– Da håper vi at dyrene får komme til gårder som kan ta vare på dem, og at de får leve så fritt som mulig. Disse dyrene kan ha skader og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, avslutter hun.

Få norske sirkus

I fjor var sirkus Arnardo det eneste sirkuset som skulle ut på veien. Dette var første gang på 103 år.

I år blir det forbudt med bruk av elefanter i Norge, men det kjente norske sirkuset har allerede sluttet med dette. Sirkuset har ingen eksotiske dyr med i sine forestillinger.

Journalen har ikke lykkes med å komme i kontakt med Arnardo, men på deres nettsider skriver de at de er svært opptatt av dyrenes velferd og trivsel. Videre står det at gjestene i 2016 vil møte hunder, katter, ponnier og lamaer. Disse dyrene skal være eid av dem som opptrer med dem i manesjen.