Hver dag tilbys det 200 måltider av overskuddsmat ved Kutt Gourmet, og maten går unna. Foto: Alf Morten Røyr

Kjemper mot matsvinn

Hvert år kastes mer enn 355 000 tonn mat i Norge. Flere steder i hovedstaden jobber de for å få ned dette tallet.
Tirsdag, 17 januar, 2017 - 14:49

– Hei! Jeg vil gjerne ha et sånt måltid.

– Vil du ha en hjemmelagd muffins eller cookie også?

Lokalene lukter av kylling, mens kjente coverlåter spilles over høytalerne i bakgrunnen. Studenter og lærere står tett i tett utenfor disken til Kutt Gourmet, mens det på disken pakkes mat i høyt tempo. På et skilt informeres det om at dagens meny består av kylling og polenta i spicy tomatsaus. Men dette er mat som ellers ikke ville blitt solgt i en vanlig butikk. Hos Kutt Gourmet satser de på å lage lunsj av overskuddsmat.

– Vi lager mat fra overskudd som skal kastes av ulike grunner. Det kan være en pakke som er merket feil, at det er feil på varedeklarasjonen, varen nærmer seg best før eller går ut på dato. Maten er fortsatt like god, forteller kokk Even Rosted.

Han og de andre som jobber med Kutt Gourmet vil bevisstgjøre temaet matkasting.

– Vi ønsker å bevisstgjøre både lærere og studenter. Unge er blant dem som kaster aller mest i dag. Nå viser vi at det kan lages god mat av varer som skulle gått i søpla. Studentene får god mat til en snill pris, og tar et godt miljøvalg. Gjennom dette sparer vi miljøet for store mengder CO2, sier han.

Kutt Gourmet er nå inne i sitt fjerde semester, og har fått gode tilbakemeldinger. Flere av studentene er faste kunder. Tiltaket har vært så vellykket at de har måttet få faste ansatte.

 

Enorm etterspørsel

Et annet suksesseksempel for å forhindre matsvinn er appen Too Good to Go.

– Det er en app som formidler overskuddsmat. Både restauranter, butikker og bensinstasjoner kan være med. Alt man trenger å gjøre er å laste ned appen, bestille, hente og betale rett før stengetid, sier initiativtaker i Norge, Sophie Wiik.

Too Good to Go startet opp i februar 2016. Mottakelsen har vært enorm, og nå har de større etterspørsel enn de klarer å etterkomme. Nå har de 150 000 brukere, 200 samarbeidspartnere og spart miljøet for 195 000 tonn CO2. Målet er at de skal være over hele Norge, og de er allerede godt i gang. For dem er det viktig å øke bevisstheten rundt matsvinn.

– Det kastes enormt mye mat i Norge. Hvert år kastes det 355 000 tonn mat. Dette gjelder bare privatpersoner og butikkene. Mye av maten er helt spiselig. Det er helt forferdelig, når så mange sulter i verden. Gjennom å samarbeide med restaurantene, som kommer utenfor denne statistikken, øker vi bevisstheten og gir et bra tilbud. Både for restaurantene og forbrukerne, forteller Wiik.

 

Hver femtehandlepose kastes

Leder i lokallaget Spire Oslo, Didrik Føyn Føyen synes tiltak som Kutt Gourmet er bra.

– Vi mener fokus på matkasting er veldig viktig. Hver femte handlepose hos husholdninger går rett i søpla. Ofte er maten helt brukbar. Det er veldig synd, sier leder i ungdomsorganisasjonen.

Han mener folk må bli flinkere til å bruke sansene sine. De må se, lukte og smake på maten før den forkastes.

Til helgen skal Spire Oslo ha en egen aksjon for å forhindre matsvinn.

– Vi skal invitere til “Prat og spis” på søndag hos Miljøhuset. Der skal vi lage mat av varer som skulle blitt kastet, og prate sammen om temaet mens vi spiser, forteller han.

Han merker det er større oppmerksomhet rundt temaet. I Frankrike har det fått gjennom en lov som forbyr kasting av spiselig mat. Da det samme forslaget var oppe i Stortinget i høst, ble det nedstemt. Nå har derimot Stortinget stemt for å utrede en slik lov.

– Nå håper vi det går gjennom, avslutter Føyen.