Endret klima gir (snø)kanon- vinter

I Oslo sentrum er det bart og varmegrader. Likevel kan hovedstaden by på perfekte skiforhold.
Torsdag, 26 januar, 2017 - 11:37

– Vi legger på en sesong rundt 500.000 kubikkmeter snø, sier daglig leder ved Tryvann Skisenter, Espen Bengston.

Han forteller at selv om det har vært lite nedbør og skiftende temperaturer, har det vært kaldt nok til å holde åpent store deler av sesongen. Kanonene fungerer så lenge det er to minusgrader eller kaldere.

Store variasjoner

Terje Koren Berntsen, professor i meteorologi og oseanografi ved Universitetet i Oslo, forteller at natursnøen kommer til å bli sjeldnere og sjeldnere på Østlandet, men at det vil forbli kaldt nok til å produsere snø. 

– Det vi kan forvente er at det blir mindre og mindre sannsynlig med det jeg som skiløper kaller gode vintere. Men det kommer til å komme noen fine vintre innimellom, hvor lavtrykkene går i riktig bane, og vi får forholdsvis kaldt vær og en god del snø, legger han til. 

Merker forskjell

Tidligere norgesmestere i alpint, Siri Wahlstrøm og Arild Holm, er enige om at langrennssesongen har vært strevsom så langt denne sesongen, men at forholdene i alpinbakken er gode.

De forteller at skisesongen er merkbart kortere nå enn da de begynte å stå på ski for 60 år siden. Snøproduksjon og bedre utstyr er redningen.

– Jeg tror klubbene stort sett har klart å gjennomføre det programmet de har planlagt, sier de. 

Emneord: