Alkoholomsetningen i landet har sunket ned til slik den var på 80-tallet. Illustrasjonsfoto: Thomas Hawk

Nedgang i alkoholsalget

Trodde du nordmenn kjøpte mye alkohol? Ny rapport sier noe annet.
Tirsdag, 24 januar, 2017 - 12:47

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at alkoholomsetningen i landet har hatt en merkbar nedgang siden 2008. Da var salget på topp med 6,8 liter alkohol per innbygger, mens det i 2015 har sunket ned til 6 liter som tilsvarer nivået på 80-tallet. Rapporten tar for seg omsetningstallene fra Vinmonopolet, dagligvarebutikker og utelivsbransjen her i landet.

Ifølge FHI er dette svært lave tall sammenlignet med andre europeiske land. Den danske omsetningen er på over 9 liter ren alkohol per innbygger, mens i Tsjekkia er den på hele 12 liter.

Det er for det meste salget av øl og brennevin som har gått ned her i landet, mens salg av vin på pappkartong faktisk har økt, ifølge forskning.no.

Men hvem er det som egentlig drikker mest alkohol? I Norge er det ungdom i alderen 16-24 år som har høyest forbruk, samtidig som gjennomsnittsforbruket til menn er dobbelt så høyt som hos kvinner. Rapporten viser også at 36 prosent av befolkningen sa at de drakk alkohol ukentlig i 2016.

Emneord: 
Tags: