Stefan Löfven, Mette Fredriksen og Jonas Gahr Støre var stort sett enige under frokostmøtet på kulturhuset i dag. Foto: Skjermdump stream/ Agenda

Ønsker å styrke det nordiske samarbeidet

Tre sosialdemokratiske topper møttes i Oslo i dag for å diskutere fremtiden for velferdsmodellen.
Tirsdag, 17 januar, 2017 - 12:52

Sveriges statsminister, soialdemokratenes leder i Danmark og Jonas Gahr Støre møttes i Kulturhuset i Oslo i dag. Der argumenteres det for økt samarbeid mellom de nordiske landene, og for å styrke velferdsmodellen. 16. - 17. holdes årsmøtet i Samak, som er samarbeidskomiteen mellom de nordiske sosialdemokratiske partiene. I år holdes møtet i Oslo, og Jonas Gahr Støre fungerer som komiteens leder. 

Agenda var arrangør for morgenes møte mellom Stefan Löfven, Mette Fredriksen og Jonas Gahr Støre. 

Den nordiske modellen i en usikker tid

Stefan Löfven, statsminister i Sverige, får første ordet.

– Vi må se på det positive som har skjedd de siste årene også. For eksempel er verdens fattigdom på vei ned, og vi fikk på plass Parisavtalen. Likevel så er det slik at allmenheten opplever en større uro. Se på annekteringen av Krim, uroen i Midtøsten, Brexit, den amerikanske valgseieren til Trump, samt økene kjernevåpenopprusting fra begge sider.

2016 var nok et år som overrasket mange. Fremtiden ser kanskje mer usikker ut enn den gjorde for noen år siden. Stigende arbeidsledighet og boligpriser, samt internasjonale kriser har preget det norske mediebildet. Ulikhetene har ikke blitt mindre på verdensbasis, og ulikheter har også blitt trukket frem som et argument for å skjerpe skillet mellom landegrenser.

Vil styrke samarbeidet

Mette Fredriksen har ledet danske Sosialdemokratene siden 2015, og sier seg enig i at verden har blitt et mer utrygt sted. Hun svarer på hvordan de nordiske landene bør forberede seg på en økt sikkerhetstrussel.

– Jeg mener vi må forsterke samarbeidet, for ikke å være små land, men bli et sterkt Norden. Og da må vi fortsette og styrke og ta vare på vår modell med et transparent samfunn, lav ulikhet og internasjonalt utsyn, mener Mette Fredriksen.

Jonas Gahr Støre argumenterer også for et økt samarbeid mellom de nordiske landene.

– Vi har et felles hjemmemarked: EØS, og vi bør fordype samarbeidet på en del andre områder, innenfor kompetanse og teknologi, forsvarspolitikk og klimaendringer.

Ytre høyre på frammasj i Europa

Såkalt høyrepopulistiske partier har gått sterkt frem i mange Europeiske land. I Østerrike var de ikke langt unna at innvandringsskeptiske Norbert Hofer fra frihetspart endte opp som president. Marine le Pen ligger godt an i Frankrike og i Nederland har man sett en sterk polarisering.

– I mange land ligger sosialdemokratene med brukket rygg, og populistene vinner terreng over hele Europa, forteller intervjuer Marte Gerhardsen.

– Spørsmålet er, skal vi rope på den sterke mann/kvinne eller skal vi gjøre noe sammen? svarer Stefan Stefan Löfven.

Jonas Gahr Støre forteller at de som taper på globaliseringen er ofte de som mangler kompetanse. I Norge har en stor andel høyere utdanning og vi ser dermed ikke de samme trekkene her i like stor grad som i andre land.

– De som vinner på globalisering er de som har fått tilgang på teknologi, kapital og høy utdanning. Det blir vår store oppgave i den nye tiden med automatisering digitalisering at medarbeider får tilgang til kunnskap for å kunne ta i bruk ny teknologi, sier Støre.