—Vi er Sverige-generasjonen, tror jeg

I følge Statistisk Sentralbyrå hadde nordmenn 520 000 reiser over grensa i fjor. Sverige topper nå listen over Spania for norske turister.
Tirsdag, 24 januar, 2017 - 10:24

—Jeg tror flere velger å dra til Sverige nå fordi det er terrortrusler ellers i Europa, det skjer ikke i Strømstad vet du, der er det bare ille koselig. 

Hun har nettopp satt fra seg den store trillekofferten med rutete mønster. Børster litt av kanten.

—Skal du på harrytur må du ha en harrybagg, fortsetter hun med sotete pilotbriller og skinnjakke. Røyk nummer to ligger i klumpen av askebegeret på bordet ved siden av. Vi befinner oss på soldekket på M/S Sagasund, og nærmer oss Capri.

Capri, sier du kanskje nå? Er ikke det en italiensk øy?

Ja, det er en i Italia også, men du leste rett, det heter altså Capri her. Det ligger i Bohuslän-stil like utenfor Strømstad, og reklameres med å ha 2000 soltimer i året- i tillegg til å ha en sandstrand på sine hjemmesider. De ble først bygget i 1978 og er små hvite firkantede feriehus som kan virke limt fast i hverandre med spisse tak.

—Det ekke rart folk reiser over grensa vet du, havet gir en sånn indre ro, sies det fra min venstre side.

Steinar Elvisgal Andersen, som han kaller seg og sier han er norges størte Elvis-fan, trekker enda et blås fra e-cigaretten. Lukker øynene et lite øyeblikk. Den norske flagget flagrer sånn majestetisk i bakhånd. Tar enda et stort blås.

De er en gjeng på fem som reiser flere ganger i måneden med M/S Sagasund til Strømstad. Ny passasjerrekord ble satt i fjor. For to timer siden kom de løpende, rullende, syngende, trillende, syklende og med taxi. 

Klokka nærmer seg halv ett. Om tretti minutter har vi seilt i to timer. Så blir det to timer i Strømstad, før det bærer tilbake til Fredrikstad med hjemmelaget kyllinggryte.

Røykpakker på soldekket og kryssord i lugaren. “Østfolds vakreste sjøreise” speiler seg i isflakene, og Mona Eriksen, kvinnen i sort boblejakke, sier hun traff mannen sin her for ni år siden.

Journalen ble med på turen fra Fredrikstad til Strømstad.

Hør lydreportasje og se bildeserie og video her.