Skateglede i ny hall

Forrige fredag åpnet Oslo Skatehall dørene på Voldsløkka til stor jubel i skatemiljøet.
Torsdag, 19 januar, 2017 - 15:31

Ordbok for nybegynnere

Vert - En form for skateboarding på en skateboardrampe eller en helling. 

Bowl - Er skateboarding i en rampe formet som en bolle. 

Street - En form for skateboarding som fokuserer på triks på offentlige steder. 

Megaramp - Definisjonen på en større versjon av vert. 

540 - Er et triks som består av en 360 graders spinn, etterfulgt av en 180 graders spinn. 

Hiphopmusikken pumpes ut av høyttalerne, og blander seg med den hule lyden av hjul på betonggulv. Hallen er full av gutter og menn i alle aldre og som øver på triks på forskjellige nivåer, utveksler samtaler, smiler og ler.

Den svake eimen av svette forsvinner nesten under den friske lukten av nytt treverk. Klokken har rundet halv fire, og i Oslo Skatehall er det travelt. 

Har ventet lenge

Fredag 13. desember åpnet dørene hos Oslo Skatehall for første gang, en hall mange mener det har vært et stort behov for. 

— Vi har nesten makset hallens kapasitet på 300 gjester, ansatte og skatere hver dag siden åpningen, forteller Fredrik Bratt, leder for Oslo Skateboardforening.

— Vi har solgt latterlig mange årskort allerde, men vi regner med at det vil plane seg mer ut etterhvert når skaterne finner ut hvor de trives best, fortsetter Bratt. 

Daglig leder av skatehallen Stian Linnes er også fornøyd med åpningen. 

— Nå vil vi se at nivået på skateboardere i Oslo vil bli mye høyere fordi øvingsmulighetene blir mye større. Vi har tilbud for alle, nye som erfarene, og for ulike grener innenfor skateboard, sier han.

En av de mer aktive i hallen er Benjamin Norheim (20). Han hilser på de fleste, og forteller oss at han skater hver dag hele sommeren.


20 år gamle Benjamin Norheim er en flittig bruker av den nye skatehallen. Foto: Amalie Kristiansen

— Og da mener jeg hver dag altså, gjentar han. — Det er litt verre på vinteren for da har man ikke så lyst til å dra langt ute i kulden. Derfor betyr det veldig mye for meg at det har kommet en hall på Voldsløkka, så jeg kan komme meg hit fra sentrum på ti minutter. Da blir det også lettere å skate på vinteren, i stedet for å dra til for eksempel Bekkestua, forklarer han.  

— Alle jeg kjenner ble veldig glade da vi fikk vite at hallen skulle godkjennes, sier Norheim. 

Oslo Skatehall er per dags dato kun åpent for skateboardere. Det er ikke tillatt med for eksempel BMX, scoot og inline. Skatehallen på 2300 kvadratmeter tilbyr blant annet vert, bowl, street og utendørs skatearealer. Hallen dekker med andre ord nesten alle behov innenfor idretten skateboard. 

Stjerne i hallen


Mats Hatlem er en av norges beste skatere. Foto: Katrine Kvernberg

Da klokken nærmer seg halv fem skjer det en forandring i hallen. En ny skater ankommer, og de yngre guttene ser på ham med store øyne og begynner å hviske seg imellom.

Skateren er den kjente norgesmesteren Mats Hatlem (16) som driver med vert- og megaramp-skateboarding. Hatlem er et ungt talent fra Oslo som blant annet vant EM i 2014, samt andreplassen i VM i vert, kun 14 år gammel. Han har blant annet fått skryt av skateboard-legenden Tony Hawk, og har fått muligheten til å bo og trene med ham i California. Likevel setter han stor pris på den nye hallen i hjembyen. 

— Det betyr utrolig mye for meg at vi har fått en ny hall. Det blir lettere for meg å skate hjemme i Norge, og vi har fått et ordentlig anlegg for norske skatere, forteller Hatlem.

— Mats, kan du prøve en 540? spør en liten gutt mens øynene lyser av forventning.

— Jeg kan prøve, svarer Hatlem før han jogger opp spiraltrappen som leder til toppen av verten. 


Flere fulgte spent med da Mats Hatlem ankom verten. Foto: Katrine Kvernberg

Hatlem puster dypt inn før han slipper ut luften og setter utfor kanten. Han holder seg stødig på plass på brettet som ruller fortere og fortere opp de høye kantene på verten. Norgesmesteren gjør seg klar for det store hoppet, satser, svever et øyeblikk i luften, men ender landingen på ryggen. De yngre gutta som ser på fra siden biter tennene sammen som om de kan føle fallet, men puster lettet ut da forbildet deres er uskadet og kjapt oppe på beina igjen.

Før han får tid til å prøve en gang til ber den yngre fansen om en selfie som de kan legge ut på Snapchat. Hatlem smiler velvillig inn i kameraet før han dunker knyttneven med gutta og løper opp trappa igjen for en ny runde.