Foto: Gage Skidmore

- For stort og viktig å håndtere alene

Journalistene bak Panama Papers ber nå journalister over hele verden samle seg i møte med Donald Trump.
Tirsdag, 24 januar, 2017 - 14:23

– Vi fikk ut Panama Papers-historien. Vårt neste oppdrag: Donald Trump, skriver journalistene bak Panama-avsløringene på The Guardian, Frederik Obermaier og Bastian Obermayer.

De to journalistene fra den tyske avisen Süddeutsche Zeitung skriver at nå som Donald Trump er USAs president, vil det utfordre mange. Ikke minst pressen. De ønsker først å etterforske Trumps private forretninger og hans bindinger og interesser. De vil også se på hans forbindelser til Russland, som de frykter kan true både det amerikanske demokratiet og nasjonal sikkerhet.

– Vi står nå ovenfor en historie som er for stor og viktig til å hanskes med alene: Donald Trumps innflytelse på det amerikanske demokratiet, skriver de tyske journalistene.


Donald Trump kaller mediefolk for de mest uærlige menneskene i verden. Foto: Marc Nozell/ CC Flickr.com

Krig mot mediene

Dagen etter innsettelsen av USAs førtifemte president gikk Trump i strupen på pressen, og anklaget flere TV-stasjoner for feilaktige fremstillinger av han og selve innsettelsen.

– Jeg har en pågående krig med media. De er blant de mest uærlige menneskene i verden, sa president Donald Trump på en pressekonferanse.

– Denne regjeringen har bestemt seg for å gå en ny og fiendtlig vei. Nå er det tid for å skifte retning for oss (journ. anm. jouralister) også. Det er ikke bare rettferdig - det er nødvendig, skriver Frederik Obermaier og Bastian Obermayer.

Ønsker å flytte pressen ut av Det hvite hus

Det økende skillet mellom pressen og Det hvite hus, er også ønsket om å flytte pressen ut av selve huset. Pressen har hatt sitt presserom i presidentboligen siden 1970. Nå ønsker Trump å flytte pressen fysisk ut.

Chuck Todd, moderator og journalist i ABC News mener en flytting av pressen ut av Det hvite hus vil være et sterkt symbolsk skifte. Todd mener dette også vil sende sterke signaler til autoritære regimer om at et slikt skille mellom myndigheter og presse normaliseres.

Trump har også svartelistet og gått hardt ut mot flere nyhetsredaksjoner, ved å kaste ut journalister fra arrangementer, henge ut enkeltjournalister og han har kalt nyhetsselskapet CNN for “Fake news”.


President Donald Trump ønsker å flytte presserommet fra Det hvite hus til Old Executive Office Building. Foto: Flickr/dannymac15_1999

En tretrinns solidaritetsplan

Süddeutsche Zeitung-journalistene mener mer konkret solidaritet og samarbeid må til for å holde presidenten ansvarlig for sine uttalelser. Stikkordene er: Enhet, deling av kunnskap og samarbeid.

– Det første steget må være å vise konkret solidaritet. Neste gang Donald Trump prøver å henge ut en enkelt reporter, eller ikke svarer på spørsmål, må den neste reporteren som får ordet stille det samme spørsmålet som journalisten Trump kneblet. Hvis han stopper denne reporteren også, må også neste stille spørsmålet igjen, skriver Frederik Obermaier og Bastian Obermayer.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf er enig i at det er problematisk om Det hvite hus bidrar til å undergrave maktkritisk journalistikk.

– Når selv faktiske forhold blir trukket i tvil, så er det problematisk for folks evne til å orientere seg i et demokrati, sier hun til NTB.

Media må bli tøffere

– Hvis mediene vil se en endring må de blir tøffere, skriver Frederik Obermaier og Bastian Obermayer på The Guardian.

Videre foreslår de tyske journalistene at mer kunnskap må til for å stå opp mot Trump. Mediehus må dele kunnskap og kilder mellom seg.

Det siste trinnet i veien mot mer konkret solidaritet, mener Obermayer-journalistene at er større samarbeidsprosjekter. Det er ikke mulig for et mediehus å dekke alt, men det er ikke umulig hvis det samarbeides om etterforskningen, mener de.

Mer direkte kommunikasjon

Donald Trump ønsker å kommunisere mer direkte med velgerne. Generelsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen mener dette i seg selv ikke er problematisk. Det kan være positivt, mener Jensen. Problemet oppstår først når de samme politikerne ikke vil forholde seg til journalistenes kritiske spørsmål.

– Dersom de tror at det skal erstatte journalistikken, så vil det være bekymringsfullt, sier Jensen.