Hundene Nala og Inu setter pris på lufteturerene sine. FOTO: Alice Nordquist
TV reportasje

Vil leie hundeluftere

Å leie profesjonelle hundeluftere har blitt løsningen for mange i en travel hverdag.
Tirsdag, 24 januar, 2017 - 10:34

Døren til lokalet er nymalt, og et hjemmelagd håndtak av avsperringsbånd har blitt montert på døren, slik at ingen skal ta i den nye sorte fargen. Duften følger med hele veien opp til andre etasjen der hundeluftkurset skal holdes.


Rita Just Olsen holder i forelesingen for de nye hundelufterne FOTO: Alice Nordquist

— Det første kurset handler om å lære seg å lese hunden, forstå dem og vite hvordan man lufter en hund generelt, forklarer Rita Just Olsen.

Just Olsen, jobber både som ambassadør og hundepasser for Doogy AS. Alle må gjennom dette kurset før de får begynne som hundeluftere hos oss, forklarer hun.

De blå persiennene har blitt dratt for, slik at ikke vinter solen skal lyse rett inn på projektorduken. Det er omtrent ti-tolv deltagere tilstede, og de fleste er antageligvis i 20-årene.

— Det er ikke mulig for meg å ha hund, sier Andrea Dybvik som er fulltidsstudent på Norges Dansehøgskole. Dette blir en måte å tjene litt penger på og kunne omgås med dyr når man ikke har mulighet til å ha de selv.

”Airbnb” for hunder

I forrige uken lansertes det nye nettstedet ”DogBuddy” i Oslo og Akershus. I følge gründer og CEO Richard Setterwall, er det et stort marked for denne typen virtuelle markedsplasser, der hundeeiere kan finne pålitelige hundepassere, skriver E24.


Rolf Hasle startet Doogy AS etter å følt på utfordringene ved å finne hundepassere til sin hund. FOTO: Alice Nordquist

Rolf Hasle en av gründerne til Doogy AS, så samme behov.

— Jeg kjøpte meg en valp i 2015, og da jeg bor alene skjønte jeg fort at jeg i tillegg hadde kjøpt meg en utfordring, sier Rolf Hasle.

Han merket fort utfordringen med å strekke til. Hunden krever mye tid og oppmerksomhet, og det føltes ikke bra å forlate den hjemme på dagtid.  

Mer jobb enn mange tror

Mattilsynet kom allerede i 2014 ut med en tilsynsveileder for hund for å hjelpe hundeeiere med å skjønne regelverket for hundehold. Ett av punktene som da ble belyst, var krav om lufting av hund minst tre ganger om dagen.

— Tre lufteturer om dagen oppfyller kravet en hund har på tilfredstillende mosjon og stimulerende aktivitet, forklarer veterinær Lars Erik Rondestveit på Mattilsynet, men tydeliggjør at det ikke er en lovpålagt regel.

— De fleste er bevisst på dette kravet om tre lufteturer og det er til for å sikre hundens velferd og lykke, sier Rolf Hasle og tilfører at det i følge ham, mest av alt er samvittigheten som styrer.

En utfordring

Det ligger en lett tåke over Vigelandsparken i dag, og det er litt vanskelig å se Monolitten fra hundluftegården. I følge Ida Setervang som er på plass med hunden Inu, er det mange som skaffer seg hund uten å vite hva slag ansvar det innebærer, og hun kan se hvorfor der finnes et behov for hundeluftere og hundepassere.

— Spesielt for de som er alene og har alene ansvar blir det mer aktuelt, sier Setervang.

Pensjonisten Arne Jørvåg er også på plass i Vigelandsparken i dag. Han har tidligere jobbet med dyr og med omplassering av dyr, og har i dag med seg en liten hund han passer for eieren som er på jobb, i tillegg til sine egne to hunder. Han slår seg ned på en av de tomme benkene på luftegården og lar hundene løpe fritt.

— Det er mange som har problem med å finne noen til å lufte hunden om dagen, og jeg syns ikke en hund skal være hjemme fra klokken syv om morningen til klokken halv fem om kvelden. Det er for lenge for en hund å være alene, syns Jørvåg. 

Behovet finnes

— Det er mange hundeluftere og hundepassere som har dukket opp de siste par årene har jeg sett, sier Knut Bjørneng. Det er mange som har behov, mange som har fulltidsjobb og som da har behov for å få hunden luftet over dagen.

— Jeg er veldig vant til hunder og lever min alderdom med de firbente, smiler Arne Jørvåg.

— Han liker de firbente mer enn oss, tilføyer Bjørneng.

— Mange ganger er de jo mye mer sympatiske, skratter Jørvåg.

Snart har de to benkene på luftegården blitt fylt opp av noen hundeeiere, som gir inntrykket av å ha kjent hverandre en stund. Temperaturen er nede ved tre minus, og fukten i luften hjelper kulden komme innenfor klærne, selv om det er helt vindstille.


Ellen får mye oppmerksomhet når hun byr på godteri. FOTO: Alice Nordquist

— Det er vel ganske dyrt mener jeg, sier Ellen.

— Hva er dyrt? spør Lydia.

— Å ha en hundelufter, svarer Ellen.

— Ja, ja, det koster mer å sette hund i barnehage enn å sette barn i barnehage sier Bjørneng.

— Jeg syns heller man skal dele på hunden, fortsetter Ellen. Hvis det er to familier som har det veldig travelt så kan de hjelpe hverandre og lufte hunden sammen.

De fleste ser behovet for hundepassere, og synes at profesjonelle hundeluftere kan være et godt alternativ for å gi hunden det den trenger.

— Men man må være på vakt for man vet ikke om alt er så seriøst, sier Arne Jørvåg. Det er ingen som kontrollerer at alt er i orden, og da kan man bare ta en hund med hjem hele dagen, kun la den være ute for å tisse og bæsje, og ta imot penger. Lufting betyr at hunden skal få være ute og leke, sosialisere og treffe andre hunder.


(f.v.) Knut, Arne, Lydia, Ellen og Kurt er stadige besøkere av Vigelandsparken sin hundeluftegård FOTO: Alice Nordquist