Det er fortsatt glatt i dag, men mange steder er det nå strødd. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Tok natten i bruk og sikret bedre veier

Det har vært såpeglatte veier i Oslo siden i går. Situasjonen er imidlertid på bedringens vei.
Onsdag, 18 januar, 2017 - 15:44

Underkjølt regn

Underkjølt regn eller isregn er regn som faller ned i et luftlag nær bakken med temperatur under 0 °C ellerunderkjølte vanndråper som faller til bakken. Begge disse formene fører til at dråpene fryser momentant til is når de treffer omgivelsene.

Kilde: Wikipedia

Fra tirsdag ettermiddag ble det så glatt at hele Østlandet nærmest kjentes ut som en eneste stor skøytebane. Både unge og gamle i Oslo slet med fremkommeligheten og mennesker lå i likhet med grusen strødd på de glatte veiene. 

Tirsdag kveld var det derfor naturligvis svært lange køer på legevakten. Flere hadde pådratt seg beinbrudd etter et ublidt møte med isen.

– Vi fikk frysende nedbør i noen timer på store deler av Østlandet. Det var varmere luft høyere oppe, men den landet på kald bakke, forklarer meterolog ved Meterologisk institutt, Nina Larsgård.

Bedre enn i går

En mann godt kledd for vinteren krysser en gate på Bislett i Oslo. Han ser ned og følger føttene som tar nye skritt, mot de tørre flekkene på ellers speilblanke veier. Forbi han skøyter yngre folk som om de befant seg på Spikersuppa. Alikevel var det ikke på langt nær så ille som kvelden før.

– Det var bedre enn i går. I går var det rett og slett farlig, sier Bjørn Oscar Tveterås, mens han står trygt og godt på en tørr flekk.

Tveterås sier at det hele kom veldig brått på og at han så mange som falt.

– Jeg falt faktisk selv også, men det gikk bra, sier han med et smil.

Tok natten i bruk

En av grunnene til at de glatte veiene er bedre, er at det har blitt strødd natt til onsdag. Natten ble brukt for å gjøre det enklere å ferdes rundt.

Henrik Løvhaug var en av dem som jobbet denne natten. I tillegg jobber han tidlig onsdags ettermiddag. Det ble altså et arbeidsomt døgn for Løvhaug.

– Det var egentlig som en vanlig dag, sier han mens han gjesper etter nattens jobbing.

Et krevende døgn

Åsmund Møller Johansen, pressevakt og kommunikasjonsrådgiver ved Statens Vegvesen forteller om et krevende døgn.

– Etter det jeg har fått informert så har det vært ekstremt krevende spesielt på Østlandet. Dette gjelder da fra i går ettermiddag, sier Johansen.

Han forteller også at både Metrologisk institutt og dem selv hadde varslet om det kalde nedbøret, som kunne skape farlige situasjoner.

– Vi var godt forbredt og hadde gjort gode avtaler med våre entreprenører, men man kan ikke være alle steder på en gang, og med så glatte veier blir det utfordrende, fortsetter han.

Johansen forteller at ingen veier måtte stenge, men at farten heller ble senket på veier med stor risiko. Spesielt så de på mulighetet til å stenge E6 ved Akershus.

– Her var det veldig glatt. Hvis man stenger en vei må bilene få kjøre et annet sted, og de alternative veiene var like glatte. Derfor satt vi på både politibiler og biler fra våre entreprenører som passet på at farten gikk i et tempo som var forsvarlig, avslutter Johansen.