Russejentene Ida Kronbæck, Ingeborg Narud og Matilde Høymyr fra Wang har planlagt russetiden i 2,5 år. Foto: Sara Wiken

Amnesty-kampanje gjør russen tryggere

Jentegjengen fra Sister Act 2017 synes det er bra at Amnesty bidrar til en tryggere russetid.
Mandag, 20 februar, 2017 - 11:17

Jentegjengen som kaller seg Sister Act 2017 fra Wang Videregående i Oslo, har planlagt russetiden helt siden 1.klasse på VGS. De er spente på den kommende russetiden og har brukt mye tid på både dekknavn og russebuss.

Går ikke alene

Når jentene inntar russetiden er det ikke uten bekymringer. Voldtekt og generell vold har vært mye omtalt i media de siste årene, og jentene er bevisste på hva som kan skje. De forteller at voldtekt er noe de tenker på, og at de prøver å unngå og gå alene, spesielt på russetreff. VG melder blant annet at det var minst 11 russ som anmeldte voldtekt i 2015, men at politiet frykter flere mørketall

Wang jentene ser positivt på Amnesty sin holdningskampanje for russen og synes det er bra at noen engasjerer seg. 

– Jeg synes det er bra at Amnesty fronter at voldtekt ikke er greit, uansett hva. Det er også fint at såpass mange gutter engasjerer seg og bruker både klistremerker og strykemerker for å fremme budskapet, sier Hanna Lauvsnes som er en av jentene i Sister Act 2017.

Amnesty med holdningskampanje

Patricia Kaatee fra Amnesty forteller at kampanjen startet på bakgrunn av en holdningsundersøkelse som Amnesty gjennomførte i januar 2013. I denne undesøkelsen viste seg at mange unge mennesker ikke hadde fått skikkelig seksualundervisning der grenser og seksuelle overgrep var tatt opp. 

Undersøkelsen viste også at nesten 1 av 4 personen mener en kvinne er delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt om hun har flørtet eller  frivillig er blitt med en gutt på nachspiel. Amnesty mener at slike fordommer svekker jenters og kvinners beskyttelse mot voldtekt, og gjør det vanskelig å søke hjelp og anmelde overgrep.

– Det er viktig å formilde at det aldri er personen som har vært utsatt for overgrep sin feil. Ansvaret ligger hos overgriperen som begår handlingen, mener Kaatee.

Voldtekt er et alvorlig menneskerettighetsbrudd. Amnesty tok derfor ansvar for å lage en holdningskampanje som skal skape tydelige holdninger mot voldtekt, og som plasserer skyld og skam der det hører hjemme — hos overgriper.

Emneord: