Oslos prostituerte blir styrt av halliker. Foto: Flickr/Yngvar Johnsen

Utenlandske prostituerte får 200 kroner dagen

De utenlandske jentene er i klart flertall blant Oslos prostituerte. Mange av dem har kommet hit ved hjelp av menneskehandlere som utnytter jentene.
Mandag, 13 februar, 2017 - 14:24

På diskoteker i utlandet står det halliker som speider etter jenter som ikke har så mye penger. De forteller jentene at det å bli med til Europa vil gjøre ting bedre. Der skal de tjene penger, og dele fortjenesten 50/50. Jentene har ingen ting, og ser ikke noen annen mulighet enn å gripe sjansen. 

Kommandert til å jobbe 

Da de ankommer blir de møtt med klare regler om hvordan ting fungerer. De får beskjed om hvor de skal bo, hvilke klær de skal gå i, hvor på gata de skal stå og når de skal jobbe. Det har ikke noe å si om jentene er syke, eller hvor kaldt det er. Jobbe skal de, og det helt til de har nådd dagens “mål”. 

I følge en nylig avsagt dom fra lagmannsretten har en av de prostituerte jentene forklart at bakmennene kommanderte henne til å jobbe. Om jobben som prostituert i Norge har jenta forklart at de jobbet hver dag, og arbeidsdagen var fra mellom kl. 16 og 18 frem til kl. to -  tre om natten. På fredager og lørdager jobbet de enda lenger. Jentene hadde faste priser for oralsex, samleie og “full pakke”. Lagmannsretten legger videre til grunn at inntektene kunne variere fra beløp på 1000 kroner på dårlige dager opp til 10 000 kroner på gode dager. Alle pengene de tjente gikk rett til hallikene, sett bort i fra 100-200 kroner som skulle dekke alt av mat, klær osv. Nådde de ikke dagens mål risikerte de bank, eller å stå i gjeld til bakmennene. 

Horekunder bidrar til organisert kriminalitet 

I 2004 skrev Aftenposten om en ny trend på sexmarkedet: Flere unge, “vellykkede” menn velger å kjøpe sex i stedet for å forplikte seg til en kjæreste. De er opptatt med karriere, og vil ikke bruke tid på kjærlighetsforhold. Holdningsendringen bekreftes av politi, hjelpeorganisasjoner og prostituerte. 

Hallikene er ikke bare involvert i salg av sex, ofte er bakmennene også involvert i narkotikasmugling, dokumentforfalskning og annen kriminalitet. Menn som kjøper seksuelle tjenester bidrar altså til organisert kriminalitet.