Narvesen på Grønland stasjon er et av Oslos mest utsatte for ran og bråk

Her er du mest utsatt for ran

Det er en tydelig forskjell på antall anmeldte ran i de ulike bydelene i Oslo.
Onsdag, 15 februar, 2017 - 10:40

I første halvdel av 2016 ble det anmeldt i snitt ett ran per dag i Oslo, og ifølge politiet blir brorparten av disse ranene begått på Grønland og i sentrum. Journalen tok trikken ned til Grønland, Manglerud og Majorstua for å gå statistikken i sømmene.

Majorstua


På Deli de Luca på Majorstua er det få tilfeller av ran, men naskingen slipper ingen unna, sier Maobi Fowgi (44)

Maobi Fowgi (44), Deli de Luca

— Det er stort sett ganske rolig her. Ikke noe ran eller lignende. Vi har hatt litt nasking, da særlig av romfolk og tiggere. De fleste føler seg ganske trygge her. Det største som har skjedd var da en rusa mann med kniv kom og knuste alle vinduene, men det var bare tilfeldig hærverk. Hensikten var ikke å stjele noe.
Jeg tror ikke noe sted i Oslo er hundre prosent trygt. Det er drittsekker og tyver overalt. 


Selv om Majorstua er godt representert i politiet ransstatistikk, er det nesten ingen kriminalitet å se på dagtid mener Sondre reinhoff (22)

Sondre Reinhoff (22), Røde Kors-aktivist

— Jeg har ikke sett så mye kriminalitet her på dagtid. Kanskje noen som har gått over på rødt lys, men det teller kanskje ikke. Jeg har stått litt på Karl Johan også, der er det verre. Det er både rusa folk og mer penger som bytter eier, for å si det sånn da. Majorstua er mer ryddig. Det er liksom ikke like mye rus og narkomane her.

— Men jeg står her bare på morgenen da. Hvor ser man kriminalitet klokka ni på dagen liksom?

Mehmet Tekinøz (50), kjøpmann Rema 1000

Vi har ikke opplevd noe ran her i butikken, det er mer kioskene som er utsatt for det. Vi har investert masse i å ranssikre butikkene. Skal man rane en dagligvarebutikk tar det 30 minutter å få åpnet safen, men som raner har du bare mellom 30 sekunder og 1 minutt på å stikke av.

Vi har litt bråk inne i butikken da. Det går i for eksempel nasking eller trakassering av kunder og ansatte, men politiet nedprioriterer nasking og butikktyveri. Om vi anmelder 25 hendelser i vår butikk kan vi regne med at 24 av dem blir henlagt.

Grønland


Abdulmatin Alizada (22) synes det er mye bråk på hverdagene også, og at det er særegent for Grønland

Abdulmatin Alizada (22), butikkmedarbeider Narvesen Grønland t-banestasjon

Det er mye uro her. Jeg har jobbet i forskjellige Narvesen-butikker i Oslo, og her er det mye mer uro hele uka. På andre steder er det rolig i ukedagene, og mer bråk i helgene. Her kan det starte i ukedagene fra kl 12 på dagen og utover.

— Vi har mest småtyverier og nasking. Det var et ran for noen år siden da en full mann skulle ha alle pengene i kassa. Da han fikk nei ble han stående og krangle helt til vekterne kom og hentet ham ut.


Mustafa Øzdemir (47) synes det er irriterende mye bråk utenfor Cafe Con Bar, og mener det er politiets skyld

Mustafa Øzdemir (47), ansatt, Cafe Con Bar

— Her er det mest tiggere som stjeler fra kunder som sitter i uteserveringen. Da går det mest i vesker og andre verdisaker. Ellers har vi lite bråk inne i restauranten, men mye bråk utenfor. Det er mange rusa folk som går rundt der og bråker og stjeler. På sommeren patruljerer politiet her frem og tilbake med to biler hele dagen.

— Jeg synes politiet burde gjort mer. I helgene kjører politiet ofte her og jager bort folk, men de kommer jo tilbake nesten før de blir kastet bort.

Jeg har bodd på vestkanten i 10 år og det er to helt forskjellige verdener, bare det å gå herfra til Vika. Det tar ti minutter, men er som å være i to forskjellige byer.

Manglerud


Alex (41) på Mester Grønn Manglerud er fornøyd med at det er så lite kriminalitet på senteret

Alex (41), Mester Grønn på Manglerud

— Det er veldig lite kriminalitet her. Skikkelig rolig område. For noen år siden var det et drap her, men utover det merker ikke vi så mye kriminalitet her.

Reidar Jansen (24) vekter på Manglerud senter

— Her er det nok mest nasking, som butikkmedarbeiderne ofte ikke ser. Vi vektere står og spaner og har noen kjenninger vi følger litt ekstra med på, så vi får med oss mer enn de aller fleste.

Vi har jo et relativt voksent klientell så det er kanskje ikke så rart at det er så stille. Hos oss er det ofte hun som ser ut som en typisk 4-barnsmor, som er pen i tøyet og har perfekt hår som er stornaskeren.