Illustrasjonsbilde: Nye strømmålere kan lede til mindre brannsikkerhet rundt husholdningsapparater. Foto: Alice Nordquist.
Radioreportasje

Nye strømmålere kan øke brannfaren i hjemmet

Innen to år skal Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) montere nye, smarte strømmålere i alle norske hjem.
Tirsdag, 21 februar, 2017 - 11:13

Årsaken til at disse strømmålerne skal installeres i alle norske hjem er for å fordele nordmenns strømbruk over hele døgnet. Hensikten er å ikke overbelaste strømnettet, og minske strømmekostnaderne på sikt.

— Dette vil gi en automatisk, nøyaktig og korrekt måling, som vil gi oss en bedre oversikt over strømforbruket til nordmenn, forteller avdelingsdirektør ved NVE, Ove Flataker. Nettselskapene vil også få en bedre oversikt over feil, og vil raskere og mer målrettet kunne fikse opp i disse. Samtidig vil det kunne gi kundene våre lavere nettleie over tid, fortsetter Flataker. 

Både Gjensidige og Oslo brann- og redningsetat er bekymret for at dette kan føre til at nordmenn bruker husholdningsapparater når de sover, eller når de ikke er hjemme. 

Dette kan føre til større brannfare, fordi man ikke vil oppdage brannen like raskt, og dermed ikke ha muligheten til å reagere så fort som det er ønskelig. 

Kommunikasjonssjef for skadeforsikring hos Gjensidige Bjarne Rysstad er urolig for konsekvensene av de nye strømmålerne. 

— Vi vet at når man sover har man dårligere reaksjonsevne, og vil dermed ikke kunne oppdage brannen like raskt som hvis man er våken. Dette kan føre til at brannen blir mer alvorlig, enn det som er nødvendig.