Mange av de anmeldte svindlerne blir dømt i Oslo Tinghus. Foto: Lisa Schaft

Svindler NAV for enorme summer

Fjorårets anmeldte trygdesvindlere mottok tilsammen 233 millioner kroner.
Tirsdag, 14 februar, 2017 - 15:46

1166 personer ble anmeldt for trygdesvindel i 2016. Ifølge NAV skal trygdesvindlere straffes strengt, og beløpene skal alltid kreves tilbake av NAV. Normalt skal svindel for mer enn 90.000 kroner også straffes med fengsel, har Høyesterett uttalt. 

Uføretrygdet i fullt arbeid

Blant de som har mottatt urettmessige trygdeytelser fra NAV er en mann som forrige uke ble dømt i Oslo Tingrett for å ha mottatt over 360.000 kroner. Han mottok pengene som uføretrygd, samtidig som han jobbet og tok ut lønn. I dommen heter det at han har vist grov uaktsomhet i saken. Han ble dømt til fengsel og må betale 10.000 kroner i saksomkostninger til staten, men dommen i straffesaken sier ikke noe om han må betale tilbake pengene han svindlet fra NAV.

Mannens forsvarer, Hans-Erik Thorsberg, skriver på e-post at den tiltalte allerede har betalt tilbake et betydelig beløp. Dette har blitt gjort på bakgrunn av en avgørelse i sivilsaken som omhandler samme svindlingstilfelle. 

Pengene brukes opp

- Blir du dømt må du betale tilbake, enten på sivilt eller strafferettslig grunnlag, skriver Thorsberg.

Han forklarer også at det ofte likevel ikke er mulig å få tilbake hele summen, fordi pengene har blitt brukt opp og den dømte har liten inntekt.

Thorsberg har selv tidligere jobbet i Trygdeetaten.

- Meningen var nok at det skulle betales tilbake men Trygdeetaten/NAV glemte ofte å følge opp sakene, skriver han.