OVERSIKT: Det er viktig å få oversikt over hvilke skattefradrag du har krav på, når du fyller ut selvangivelsen. Foto: Pixabay, vanmarciano
STUDENTØKONOMI

Har du krav på skattefradrag?

Selvangivelsen kommer 4.april, og da er det viktig å sjekke om du har krav på skattefradrag. 
Tirsdag, 28 mars, 2017 - 12:53

Selvangivelsen

Når du kontrollerer selvangivelsen, må du:

  • Sjekke at adressen stemmer.
  • Sjekke opplysninger om lønn og skatt fra arbeidsgiver er riktig.
  • Registrere bankkonto, slik at du kan få utbetalt skatt du eventuelt har til gode.
  • Krysse av for alle relevante fradrag.

Er du skattebetaler, kan du kreve visse fradrag som gjør at du betaler mindre i skatt. Ifølge Skatteetaten får du ikke betale mindre i skatt enn det du opprinnelig skulle betale, men fradrag kan likevel hjelpe på økonomien. Derfor er det viktig å sjekke hvilke utgifter man kan trekke fra, og huker av for dette.

På skatteetaten kan du blant annet bruke fradragsveilederen for å sjekke hva slags fradrag du har krav på. Som student har du krav på fradrag for kostnader som går direkte på utdanningen, så lenge du er skattebetaler, og dette kalles minstefradraget. Dette kan være blant annet semesteravgift og skolebøker. Tar man en doktorgrad har man også krav på fradrag, og dette fradraget kommer i tillegg til minstefradraget.

Andre fradrag man kan få som student er for eksempel foreldrefradrag dersom man har barn under 12 år, og man kan også få fradrag dersom man eier bolig i borettslag eller et sameie, og gjeldsfradrag hvis man har lån. Dersom man sparer i en BSU-konto enten i Norge eller i et annet EØS-land, har man krav på fradrag for dette også. Dessuten gis det fradrag til alle som har gitt gaver til frivillige organisasjoner.