FORNØYD: Kundene som besøkte Oslo Vinterpark onsdag var fornøyde med forholdene. FOTO: Thomas Bløndal

Mindre snø gir rekordår i bakkene

Lite snø, varmegrader og sen påske er som regel et dårlig tegn for de som er glade i ski og alpint. Likevel går tre av Norges største alpinanlegg mot rekordmange besøkende.
Torsdag, 23 mars, 2017 - 10:51

Det har ikke vært en vinter med mye snø. Flere steder rundt om i Norge er bakken såpass bar at noen allerede nå begynner å finne frem syklene og kjenne på vårfølelsen, men ikke alle er klare til å legge vinteren bak seg helt enda. Daglig leder for Oslo Vinterpark, Espen Bengston, sier at selv om det har vært lite naturlig snøfall på skianlegget ved Tryvann, har besøksantallet vært positivt siden de åpnet 17. november.

– Vi har aldri åpnet så mye av parken så tidlig før. Vi hadde en kampanje på heiskort frem til 1. desember, hvor det ble solgt veldig mange heiskort og da var det mye folk i bakkene, sier Bengston.

Klimautfordringer

For å kunne fylle skianlegget med snø er de avhengige av kulde og snøkanoner, men etter de har fylt anlegget klarer de å opprettholde snømengden, selv i lange perioder med plussgrader. Da bruker skianlegget litt over 200 snøkanoner til å produsere over 500 000 kubikkmeter snø for å fylle hele anlegget, noe som tilsvarer å kunne fylle over 750 olympiske svømmebasseng.

– På grunn av klimautfordringene så ser vi at det er mye mer ustabile værforhold, kulden kommer i kortere perioder og det blir mer uforutsigbart når vi kan produsere snø, sier Bengston.

Mangel på tradisjonelt vintervær gjorde at juleperioden, som er høysesong for vinterparken, ikke var den suksessen de hadde håpet på. Men likevel ligger skiparken an til å toppe antall besøkende fra de 218 000 som besøkte parken i fjor. Bengston mener at de dårlige vinterforholdene faktisk kan ha hjulpet å dra inn besøkende til anlegget. 

– Jeg tror at siden det har vært en så dårlig vinter i marka, og det var få anlegg som klarte å åpne tidlig, er det mange som etterspør snø, og da er det et stort marked for å komme seg på ski. Så hvis vi kan levere det, kan det være til vår fordel, sier Bengston. 


EPSEN BENGSTON: Håper at folk husker på at skianlegg har fine ski-forhold selv om det er strålende sol og plussgrader. FOTO: Thomas Bløndal

Rekordsesong

Daglig leder for selskapet Alpinco AS, som driver alpinanleggene på Hafjell og Kvitfjell, Odd Stenrud, sier at det også har vært en god sesong for skianleggene litt lenger nord.

- Vi regner med rekorder i omsetning og antall besøkende, både på anlegget på Hafjell og Kvitfjell, sier Stensrud.

Anlegget på Hafjell har bygget ut med betraktlig flere snøkanoner, noe som gjorde at de kunne åpne anlegget mye før enn tidligere år. Anlegget på Hafjell åpnet 12. november, mens anlegget på Kvitfjell åpnet helgen før. Det har ført til en rekord i antall besøkende. Kvitfjell regner med å ha nærmere 160 00 besøkende i løpet av sesongen, mens Hafjell beregner nesten 400 000 før påsken er over. 

– Påskebookingen er bra, så det er ingen tegn til at fok dropper fjellet til fordel for andre ting, sier Stensrud.

Bengston tror at det blir mindre omsetning enn om påsken hadde vært nå, men sier at de er mindre sensitive enn fjelldestinasjonene, siden Oslo Vinterpark er en dagsdestinasjon i nærheten av byen.

– Vi har en jobb å gjøre for å få folk til å skjønne at selv om det er helt grønt i byen, er det fantastiske skiforhold på anleggene, sier Bengston.