SPAR PENGER: Skaff deg en oversikt over økonomien for å spare enklere. Foto: Pixabay/Bruker steinarhovland
STUDENTØKONOMI

Ni gode sparetips for studenter

Tar husleia overhånd? Her er Journalens beste tips for hvordan du kan holde økonomien under kontroll.
Mandag, 27 mars, 2017 - 16:05

Det kan være vanskelig å vite hvor mye penger du skal sette av i måneden til sparing, og hvor mye du skal sette av til andre faste utgifter som strøm, husleie og mat. Mange kan føle at økonomien blir stram i løpet av måneden, men noen enkle grep i hverdagen kan utgjøre en stor forskjell. Journalen skrev forrige uke om at det er dyrt å bo i Oslo som student. Her er ni sparetips for en enklere studenthverdag. 

1. Lag et budsjett

Ved å lage et budsjett får du oversikt over både inntekter og utgifter for måneden, samt hvor mye du kan sette av til sparing og uforutsette utgifter. Du vet aldri når kjøleskapet eller vaskemaskinen ryker, noe som gjør at det er spesielt viktig å ha en buffer. Det finnes flere tjenester man kan bruke for å lage et budsjett på nettet. Flere banker har en budsjett tjeneste der du kan sette opp budsjettet, eller du kan bruke nettsider som sifo.no.

2. Ta med matpakke på jobb/skole

Å kjøpe lunsj hver dag fører til store utgifter. Dersom man jobber 230 dager i året og kjøper en lunsj til 50 kroner hver dag, er dette 11.500 kroner i året. Ved å ta med matpakke sparer du ikke bare lommeboka en stor utgift, men det er i tillegg ofte sunnere å ta med egen mat.

3. Gå eller sykle til jobb/skole

Har du mulighet, er det en god idé å gå eller sykle til jobb eller skole. Da sparer du den månedlige utgiften det er å betale for månedskort på kollektivtransporten.

4. Planlegg handleturene

Det lønner seg å planlegge handleturen godt i forveien. Planlegg hvor mye dagligvarer som melk, brød og pålegg du trenger for uka, og planlegg også middagene. Ofte er det også lurt å lage store porsjoner middag slik at det varer over flere dager. Ved å planlegge handleturene slipper du å tenke på innpullskjøpene som ofte følger en tilfeldig handletur.

5. Ikke dra på butikken på tom mage

Om man handler når man er sulten, fører dette ofte til at man handler mer enn man trenger og man handler mer av det man har lyst på der og da. Det er ikke sikkert du har lyst på dette senere, og har dermed kastet bort penger.

6. Sjekk tilbudene

Før du drar og handler er det lurt å sjekke om din nærbutikk har noen tilbud du kan benytte deg av, enten av middager eller av andre dagligvarer. Slike tilbud kan du enten finne på deres hjemmesider, eller på appen “Mattilbud”.

7. Opprett separate kontoer

Ved å opprette for eksempel en egen konto til faste utgifter, en egen sparekonto og en egen bufferkonto har du større oversikt over egen økonomi. På sine nettsider anbefaler flere banker å ha minst én månedslønn på stående på bufferkontoen. Denne skal i hovedsak brukes til uforutsette utgifter dersom det oppstår.

8. Betal utgifter og sparekontoen rett etter lønning

Det lønner seg å betale faste utgifter og eventuelt sette inn det faste beløpet til sparekontoen rett etter at du får lønn. Da sørger du for at alt er betalt, du har satt av penger til sparing, og du slipper å risikere purregebyrer og inkasso.

9. Spar i BSU

Er du under 33 år kan du spare til bolig i en BSU-konto. Her kan du spare inn 25.000 kroner i året og 300.000 kroner totalt.