Blinde sliter med å få jobb

Flere synshemmede får ikke jobb til tross for at de kan være bedre kvalifisert til jobben enn andre søkere.
Torsdag, 30 mars, 2017 - 11:40

Ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå fra september i fjor er 44 prosent av alle funksjonshemmede mellom 15 og 66 år i arbeid. Rapporten viser også at 24 prosent av disse, altså 85.000 personer, har et ønske om å komme seg i arbeid. Tallene inkluderer personer med ulike funksjonshemninger, deriblant synshemmede. 

Kommer ikke til intervju

Blindeforbundet forteller at mange synshemmede synes det er vanskelig og utfordrende å komme seg i arbeid. Selv om mange av dem har høy utdanning og et stort ønske om egen inntekt og en arbeidsplass å gå til, er det ikke en selvfølge at de blir tatt inn til intervju. 

I en intervjuundersøkelse MMI gjorde for Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne, kom det fram at ni av ti arbeidsgivere ikke ville innkalt en blind person med førerhund til intervju. 

- Dette skyldes mangel på kunnskap, sier Stian Snoen. 

Snoen er helt blind og har vært arbeidssøker siden høsten 2015, til tross for at han har to bachelorgrader og én mastergrad. Han mener at manglende kunnskap om hvilken tilrettelegging som er nødvendig for blinde på arbeidsplassen skaper en skepsis blant arbeidsgivere. 

Ikke bare arbeidsgiver sin skyld

Mirnesa Balagic er også helt blind og jobber som organisasjonssekretær for Unge Venstre. Hun mener at flere synshemmede ikke får jobb både på grunn av skepsis hos arbeidsgiver, samt holdninger blant synshemmede som kan gjøre at de begrenser seg.

- Man kan ikke bare klandre arbeidsgiver og felle en dom over dem, sier Mirnesa Balagic. 


Har vært heldig: Mirnesa Balagci er en av få synshemmede som har fått seg jobb. Foto: Sophie Fossen

 

Emneord: