FELLESKJØKKEN: Skal en dele et kjøkken med medstudenter, er det ikke så lett å holde det ryddig.
BOLIG

Studentbolig eller kollektiv?

Når du skal begynne å studere, må du ta flere viktige valg. Et av disse er å velge om man vil bo i studentbolig, i kollektiv, eller hjemme hos mamma og pappa.
Tirsdag, 21 mars, 2017 - 12:31

Fordeler og ulemper 

STUDENTHYBEL:

  • Oftest billigere
  • Mindre sjanse for svindel
  • Ofte eget bad og/eller kjøkken
  • Delt kjøkken/fellesrom med andre, gir muligheter for nye venner

KOLLEKTIV: 

  • Kan dele bolig og husleie med venner
  • Privateide kollektiv er ofte romsligere
  • Raskere kontakt med utleier/vaktmester
  • Sannsynligvis fleksibel utleier som tilpasser seg dine behov

Studentboliger har lenge vært en mangelvare for studenter. Ved studiestart høsten 2016 sto 11.307 studenter på venteliste for å leie en studentbolig. Alternativet for de fleste blir å leie bolig fra en privat utleier, men hva er forskjellen?

Det kan være både billigst og mest romslig å bo hjemme hos dine foreldre. Men hvis foreldrene dine bor for langt unna studiestedet, eller hvis du rett og slett bare ønsker å bo for deg selv, er alternativene som regel å leie deg inn i et kollektiv eller å søke på en studentbolig fra studentsamskipnadene.

Høye priser

Kristian Aleksander (26) har bodd både i privateid kollektiv og i studentbolig fra SIO. Han foretrekker et privateid kollektiv, men syntes at prisen kan bli for høy.

- Den største negative siden ved å leie privat, er vel at det er dyrere enn å bo i en studentbolig. Internett og strøm kommer i tillegg, så det er viktig å passe på økonomien, forteller Kristian.

- I et kollektiv har man som regel litt større plass, og litt mer frihet til å møblere rommet slik man ønsker. Det er som regel lett å kontakte utleier, som gjør det enkelt å påvirke hverdagen i boligen. I hybelen fra SIO er det mye trangere, men det er rimeligere priser. Møblene på rommet har vært slitte og halvveis ødelagte, og det er vanskeligere å kontakte studentsamskipnaden eller vaktmester.

Patrick Andresen (26)  er enig med Kristian. Han trivdes bedre i kollektiv.

- Det var mindre preg av institusjon. Men siden det ble litt billigere på SiO, valgte jeg å flytte dit, sier Andresen.