TRAINEE: LO mener det er viktig at studenter vet hva slags rettigheter det har. Foto: Tim Gouw/PEXELS
ARBEIDSLIV

– Studenter kan bli utnyttet

Praksis- og lærlingplass har de siste årene blitt mer populært i Norge. Mange vet ikke forskjellen på en lærlingplass og en praksisplass, og hvilke rettigheter de har.
Tirsdag, 21 mars, 2017 - 13:45

Fem kjappe for sommerjobb

LOs ungdomsrådgiver, Pål Henriksen Spjelkavik tipser om fem nyttige ting for deg som skal ha sommerjobb:

1. Arbeidskontrakt

2. Opplæring

3. Bruk verneutstyr

4. Møt opp til rett tid

5. Organiser deg

Er du lærling trenes du opp til en stilling som vil ligne på en ordinær ansettelse. Praksisplass varer derimot kortere, og er rettet mot studenter som fortsatt er under utdanning. Sistnevnte stilling er vanligvis populær i sommerperioden.

Finn.no har nylig lagt til trainee som en kategori under jobbstillinger. Trainee er et annet begrep for lærling, men brukes ofte i forbindelse med høyere utdanning. 

Det finnes ingen klare skiller mellom praksis- og lærlingstillinger under trainee-kategorien på Finn.no. Studenter må derfor være oppmerksomme på stillingsannonsene.

– Vi har fått med oss at trenden er absolutt stigende i Norge, sier Rune Bugten, rådgiver i LO.

Kan være problematisk 

Bugten sier at hvis det ikke foreligger noen arbeidskontrakt, kan man gå glipp av viktige arbeidsrettigheter, som for eksempel pauser og oppsigelsestid. 

– Det kan være en måte for arbeidsgiveren å unngå å forholde seg til arbeidsmiljøloven, sier Bugten. 

I følge Avtalelovens paragraf 36, kan en arbeidsavtale som er klart urimelig settes til side. Arbeidsmiljøloven sier for eksempel at den ansatte, eller studenten, har krav på opplæring når man får seg en ny jobb. 

Bugten sier videre at en praktikantstilling kan være positiv for karrieren. LO foretrekker at den foregår under utdanning, for da er utdanningsinstitusjonen involvert i prosessen. Trainee-oppholdet blir en del av studentens utdanning og gir relevant kompetanse for yrket.

– Det vi vet er at samarbeid med næringslivet øker motivasjonen for å gjennomføre studier på normert tid, og at studentene ser relevansen mellom utdanning og arbeidsliv bedre. Det øker med lengden på oppholdet, sier Bugten.

Moralsk utfordring

Når du inngår en avtale om trainee-opphold, bør du være tydelig på hva du skal ha igjen for oppholdet.

– Begynner du å jobbe gratis har du nådd bunn, sier Bugten.

Bugten antar at grunnen til hvorfor studenter søker slike stillinger kan være fordi det vil se bra ut for CV-en. Videre sier han at mangel på kunnskap om sine rettigheter kan være en årsak til at studenter godtar mer enn de bør fra arbeidsgiver.