Konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene i Jemen eskalerer. FOTO: Wikimedia/Jialiang Gao

Konflikten i Jemen forverres - skaper hungersnød

Angrep på sykehus og helsestasjoner i Jemen fører nå til at befolkningen ikke får nødvendig helsehjelp.
Mandag, 24 april, 2017 - 13:29

Ifølge hjelpeorganisasjonen CARE er Jemen nå i ferd med å kollapse. 19 millioner mennesker i landet er for øyeblikket avhengige av nødhjelp for å overleve, skriver Aftenposten. Mangel på rent vann og sanitære fasiliteter har nå ført til utbrudd av kolera i landet, og over halvparten av sykehus og helsestasjoner er stengt.

FN har tidligere opplyst om at den snart to år lange konflikten i Jemen har kostet 10.000 sivile livet. I tillegg har 40.000 blitt såret. Ifølge UNICEF sin rapport “Falling between the Cracks”, dør hvert tiende minutt et barn i landet av sykdommer som lett kan forhindres: diaré, luftveissykdommer osv. Dette er et resultat av at helsesystemet har kollapset.

I den samme rapporten kommer det også fram at nærmere en halv million barn lider av akutt underernæring.

Mangler vann og sanitære fasiliteter 

– Vi kan ikke fortsette å se på at et helt land kollapser. Mangel på rent vann og sanitære fasiliteter har ført til utbrudd av kolera. Jemen er ikke bare på randen av hungersnød, men hele landet er nær fullstendig kollaps, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE til Aftenposten.

Denne uken skal det holdes en høynivåkonferanse om den humanitære krisen i Jemen i Genève, og CARE og andre hjelpeorganisasjoner advarer mot følgene av å ikke trappe opp nødhjelpen til det krigsherjede landet.

20.april skriver ACB Nyheter at USA øker støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Saudi-Arabia har gjennomført 90.000 flyangrep mot Houthi-militsen i Jemen de siste to årene.