MAT-APP: Forsker Anne Moen og stipendiat Caroline Farsjø viser fram hvordan applikasjonen Appetitus fungerer. Appen skal forebygge underernæring, og hjelpe til med å organisere måltider. (Foto: Kristine Aas)
Radioreportasje

Ny app skal hindre underernæring hos eldre

Mellom 20 og 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester sliter med underernæring. Det viser tall fra Helsedirektoratet.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 09:31

Etter å ha blitt prøvd ut i fire forskjellige kommuner, ble applikasjonen Appetitus nylig lansert. Med et enkelt utseende og brukervennlig funksjonalitet skal appen hjelpe eldre med å få i seg nok næring. 

– Det er veldig mye å hente på å organisere måltidsrytmen, sier forsker Anne Moen. Det er hun og stipendiat Caroline Farsjø som står bak prosjektet. Ønsket er at siste måltid om kvelden skal være så nærme som mulig frokosten, og at eldre skal få i seg nok mat. 

Appen har blitt prøvd ut flere steder i Bærum kommune. Tatjana Asanin, fagutvikling-sykepleier på Kolsås, sier at det er en utfordring med bruk av teknologi for eldre.

– De som sliter med ny teknologi er de som er demente og gamle, og de kan heller ikke bruke ipad, sier hun. I deres avdeling prøvde to pasienter ut applikasjonen. Begge slet med motivasjon til hva de kunne spise.

– Før tenkte de at mat var litt kjedelig, men den (appen journ.anm.) vekket kreativitet rundt matlaging, sier Asanin. 

 

Hør hele radioreportasjen her: