Liv Marie Schou og Stein Brønstad på Akropolis treningssenter i Drammen. Foto: Gulled Jibril
Radioreportasje

Nytt register skal redde liv

Hjertestarterregisteret som skal hjelpe publikum finne nærmeste hjertestarter, ble lansert 3. april.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 09:38

Hvis ulykken skulle skje og noen i nærheten av deg skulle få hjertestans. Har man nå gjennom det offentlige hjertestarterregisteret 113.no muligheten til å finne nærmeste hjertestarter. NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin) har fått i oppdrag av Helsetilsynet å registrere hjertestartere over hele landet. Så langt er 1200 synlige på kartet, men snart vil opptil 5000 hjertestartere være synlige på 113.no.

Redningsmannen

I 2008 var Liv Schou på trening. Omtrent 40 minutter inn i gruppetimen får hun hjertestans. En av treningskameratene Stein Brønstad kunne heldigvis avansert førstehjelp. Ved å gjennomføre hjerte- og lungekompresjon frem til brannvesenet kom med en hjertestarter, reddet han trolig livet hennes.