UVANLIG SYN: Ikke alle russ velger alkohol - Josefine Akselsen vil heller ha brus. Foto: Anniken Eidem.

- Det er en mestringsfølelse i å være avholds

Russetiden innebærer et høyt alkoholkonsum for mange. Likevel er det noen som velger å gå mot strømmen og avstår fra alkohol - Journalen har snakket med en av dem.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 14:39

Folkehelseinstituttet har nylig sett på årets russeknuter, og advarer mot farene ved å innta for mye alkohol. At russetiden innebærer en god del alkoholkonsum for mange er velkjent, men noen velger å være avholds - Josefine Akselsen fra Kristelig Gymnasium er en av disse.

- Jeg ser ikke helt poenget med å drikke når man tenker på hvor mange negative sider det er i forhold til positive. Det er lett å drikke såpass mye at man mister kontrollen, og jeg vil ikke miste meg selv.

En av årets russeknuter er gjenganger gjennom mange år - drikk en kasse 0,33l øl eller cider på 24 timer. En rekke variabler spiller inn, men ifølge Folkehelseinstituttet vil en jente på 50 kg få en gjennomsnittspromille på 6 hvis hun tar knuten. En gutt på 75 kg vil få en gjennomsnittspromille på 1,9. En promille på over 3 kan være dødelig.


Oversikt over promille og påvirkning. Kilde: http://promille.no/

- Man har det jo nesten ikke gøy lenger uten å drikke, sier Akselsen. Nye vennskap starter gjerne i fylla, og det er et dårlig grunnlag for relasjoner mellom mennesker.

Mange fordeler med avhold

Akselsen forteller at vennene hennes ikke har noe problem med at hun ikke drikker. Tvert i mot mener hun at de setter pris på det.

- Hvis det skjer noe på en fest, vet de at de kan komme til meg og få hjelp. Jeg klarer å ta tak i situasjoner så fort de oppstår og får ryddet opp med en gang. Det er ikke alltid like enkelt hvis man er full. Jeg har også alltid med meg bilen, så jeg har mulighet til å kjøre folk.

Akselsen sier videre at det å være avholds skaper en mestringsfølelse.

– Det er fint å klare å stå mot drikkepresset. Man får skikkelig mestringsfølelse etter en fest om man har klart å si nei takk hele veien. Dessuten er det fint å kunne være et godt eksempel for andre. For de som ønsker å være avholds, men syns det er vanskelig, kan jeg si “du kan være med meg”.

Mye drikkepress

Til tross for at Akselsens venner syns det er greit at hun ikke drikker, syns hun likevel det er mye drikkepress.

– Det kommer egentlig mest fra folk jeg ikke kjenner så godt. De spør om jeg ikke skal ta noen øl, og de syns det er kjipt at jeg ikke drikker. De lurer på hvorfor jeg er på festen.

Akselsen forteller videre at det ikke alltid er like lett å stå i mot.

– Det var særlig vanskelig første dag i russetiden. Da kjente jeg nok mer press enn jeg noensinne har gjort, men jeg klarte å stå i mot, og det var verdt det.

Akselsen etterlyser flere russeknuter rettet mot avhold. Per i dag finnes det bare en - den får man hvis man avstår fra alkohol gjennom hele russetiden.

– Jeg tenker det kunne vært fint om man kunne få knute hvis man avstår fra alkohol i kortere perioder også, for eksempel gjennom en fest eller en helg. Da har man initiativer til å være edru i deler av russetiden, i alle fall. Jeg tror ikke nødvendigvis veldig mange hadde tatt knutene, men det hadde vært enklere å si nei for folk som ikke egentlig ønsker å drikke, for da kan de skylde på knutene, sier Akselsen.

Nok støtte fra russestyret?


Årets russepresident, Anneli Rystad Aune, sier russestyret har prøvd å unngå stort fokus på alkoholrelaterte knuter. Foto: Privat.

Anneli Rystad Aune er årets russepresident og kan fortelle at de har tatt noen grep for å gjøre avhold enklere for de som ønsker det.

- Vi har skrevet i innledningen til russeknutene at samtlige av de som omhandler alkohol, kan byttes ut med alkoholfri øl eller cider i stedet. Vi har også stor variasjon i typer knuter - mange handler ikke om alkohol i det hele tatt - så vi mener det skal være noe for alle.

På spørsmål om Rystad Aune syns det kunne vært flere knuter spesifikt rettet mot avhold, har hun følgende å si:

- Å innføre knuter for avhold gjennom kortere perioder av russetiden er en god idé, så det kan være noe for neste års russestyre å vurdere.