ØKT KUNNSKAP: Med Sana som hovedperson får seerne innblikk i det å være muslimsk jente i Norge. SKJERMDUMP: skam.p3.no

SKAM svekker fordommer

Tematikken i de to siste sesongene har skapt stort engasjement, også internasjonalt. Filmforsker Vilde Schanke Sundet mener serien er en øyeåpner for mange.
Tirsdag, 25 april, 2017 - 13:21

Det er ikke bare i Norge at SKAM-feberen herjer. Serien har også skapt enormt engasjement internasjonalt. Det er mange årsaker til engasjementet, men når det gjelder de to siste sesongene har tematikken og problemene som tas opp vært sentrale. Med det økte fokuset på terror i mediene, mener mange at den fjerde sesongens fokus på islam og det å være muslim har vært en viktig øyeåpner. 

– Om ikke serien hemmer terrorfrykten, tror jeg i alle fall at den vil vise at «ikke alle muslimer er terrorister», på samme måte som «ikke alle homser er sykt lættis», sier Sundet, som er post-doc i film- og fjernsynsvitenskap


NØDVENDIG: Post-doc i film- og fjernsynsvitenskap, Vilde Schanke Sundet, mener at vi trenger Sanas historie nå. FOTO: Høgskolen i Lillehammer 

Påvirker synet på muslimer

Vilde Schanke Sundet forklarer at det er mange ting som påvirker folks terrorfrykt. Likevel tror hun at SKAM kan være en serie med positiv effekt på folks syn på muslimer og islam, på samme måte som serien har vært viktig for å fremme kunnskap om homofili og psykisk sykdom.  

– Jeg håper og tror fjerde sesong vil øke kunnskapen og interessen for hvordan det er å vokse opp i Norge som ung muslimsk jente, med røtter både i sin religion og tro og «det norske». Vi trenger den historien nå, sier Sundet

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, har uttalt til NRK at tror Norge har godt av en karakter som Sana, og mener det er viktig å få framstilt en muslimsk jente som en sterk karakter. 

Iman Meskini som spiller Sana i serien har ikke hatt mulighet til å kommentere saken, men har tidligere sagt i et intervju til Universitas at hun synes det er for få muslimske jenter på TV som går med hijab, og at hun synes det er bra at serien har en sånn rolle. Hun forteller også at hun synes det varmer når hun får kommentarer på at hun er et forbilde for unge muslimske jenter. 

Vil bryte tabuer 

Vilde Schanke Sundet mener SKAM er en serie med stort hjerterom, som løfter frem fellesskapet og det universelle i alle mennesker, uavhengig av for eksempel tro, legning og kjønn. Sundet sier videre at vi mennesker ikke er så forskjellige, noe som tydeliggjøres av at serien har blitt såpass populær langt utenfor Norges grenser. 


ISAK OG EVEN: Historien om Isak og Even har også vært viktig for økt kunnskap rundt homofili og psykisk sykdom. SKJERMDUMP: skam.p3.no 

– Det er også en serie som bevisst forsøker å bryte tabuer og stereotyper ved å løfte frem noen nye typer av tv-karakterer og skissere deres hverdagsliv og dilemmaer på en autentisk og klok måte, forklarer hun. 

Sundet mener at både Isak og Sana fremstilles som nyanserte, komplekse og sammensatte i postiv forstand. I tillegg viser hun til sesong tre der det var mange mennesker som beskrev i kommentarfeltet at de følte seg “sett” og representert på en unik måte av SKAM. Det var mange som følte at det endelig kom noen karakterer som kunne representere dem. Sundet har tro på at dette også vil være tilfellet i sesong fire. 

Økt kunnskap  

Fokuset i de to siste sesongene bidrar også til økt kunnskap rundt tematikken og minoritetsgrupper. Dette gjør at serien ikke bare når ut til de som kan identifisere seg med Isak og Sana, men også bidrar til økt kunnskap knyttet til homofili, psykisk sykdom og det å være muslim. 

– Jeg tror serien vil være viktig for mange av oss andre, som ikke er homofile eller muslimske jenter på 17, men som trenger å lære mer om hvordan det er, sier Vilde Schanke Sundet. 

Blir skuespill

Det er ingen hemmelighet at serien har gjort det svært godt også internasjonalt, og i går skrev NRK på sine nettsider at SKAM blir teater i Danmark. Ifølge NRK har det danske teateret Aveny-T sikret seg rettigheter til å lage teater av serien. 

Teateret skal sette opp fire ulike forestillinger som skal representere de ulike sesongene. Den første sesonger der Eva er hovedperson vil ha premiere i september.