— Urettferdig at vi må betale

Russetiden er i full gang, og hvert år får russen tilbud om vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse, en viktig vaksine som folkehelseinstituttet anbefaler alle russ å ta.
Torsdag, 27 april, 2017 - 11:12

Vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse blir i noen kommuner gitt ut gratis, dette gjelder blant annet alle kommunene i Buskerud. Jentene på Follo-bussen Bloomingdale 2017. synes det er urettferdig at de må betale for en slik vaksine, mens andre får den gratis. 

— Vi anbefaler alle å ta vaksinen, men det betyr ikke nødvendigvis at vaksinen skal være gratis. Sier Sara Watle, overlege og spesialist på barnesykdommer. 

Om vaksinen er gratis avhenger av flere ting, og det er opp til kommunen selv om de ønsker å tilby dette. Økonomi og behov er to faktorer som spiller en stor rolle i vurderingen av dette. I Akershus fylke har det besluttet å ikke gi russen vakinen, noe jentene fra Bloomingdale synes er dumt.

— Vi deler sigaretter og flasker, og man tenker ikke så mye på det når man har litt alkohol innabords, og har man ikke tatt vaksinen da og er litt uheldig, så er det jo gjort, sier Frida Pedersen, som er russ i år.

Kan ligne på bakrus

Symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse er blant annet slapphet, vondt i hodet og stiv nakke. Mange av symptomene ligner veldig på bakrus, som gjør at det i russetiden kan være vanskelig å oppdage. Overlege Watle mener at det er viktig å passe på hverandre, og å kontakte legen ved bekymring. 

— Mye alkohol, lite søvn og mange russ på små steder øker også smittefaren, kan Watle fortelle oss. 


Sara Watle hos Folkehelseinstituttet, mener det er viktig at russ tar vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Foto: Amalie Kristiansen