Nå kan prostatakreft oppdages ved hjelp av en urinprøve. FOTO: Pixabay/frolicsomepl

Urinprøve kan avsløre prostatakreft

Enkel urinprøve kan erstatte ubehagelig biopsi når menn skal testes for prostatakreft.
Tirsdag, 18 april, 2017 - 13:16

Fakta om prostatakreft:

- Ca. 5000 norske menn får prostatakreft i året
- Biopsi er den vanligste måten å teste for prostatakreft i Norge
- Biopsier kan oppleves som ubehagelige og i få tilfeller forårsake infeksjoner

Forskere fra Aarhus Universitetssykehus i Danmark har utviklet en enkel metode for å teste for prostatakreft - nemlig en urinprøve. De håper at dette vil føre til at færre risikable biopiser blir tatt på de som ikke trenger det.

– Vi vil unngå å ta prostatabiopsier på de som ikke trenger det. Vi tror urintesten kan avgjøre hvilke pasienter som trenger en biopsi. Det vil forhåpentligvis kunne senke antallet unødvendige biopsier, sier forsker Karina Dalsgaard Sørensen til forskning.no

Nøyaktig urinprøve

Studien de danske molekylærbiologene har lagt fram viser svært lovende og nøyaktige resultater. Med denne urinprøven har de klart å kartlegge både aggressiv og fredelig form for prostatakreft, i tillegg har studien har vist svært høy nøyaktighet på de 500 deltakerne i studien, ifølge Sørensen.

– Resultatene våre er veldig lovende. Vi har sett på urinprøver fra menn som har fått fjernet prostata. Testene kan forutsi hvem som får tilbakefall. Et tilbakefall innebærer at kreften har spredt seg. Det innebærer altså at kreften var aggressiv, sier Sørensen.