Allerede til sommeren kan det være lovlig å nyte et glass alkohol i offentlige parker. FOTO: Moritz320
Radioreportasje

Vil åpne for pils i parken

Drikking på offentlig sted i Oslo kommune kan straffes med bot på opptil 2000 kroner. Nå vil Høyre og FrP endre lovverket.
Torsdag, 27 april, 2017 - 10:08

Så snart som sommeren 2017 kan det bli lovlig å drikke alkohol i parker og på strender over hele landet. Lovforslaget “Pils i parken” vil straks komme opp for avstemning på Stortinget. Både Høyre og FrP støtter forslaget. Dersom partiene får Venstre med på laget, vil forslaget få flertall. 

- Vi vet at det er store forskjeller fra politidistrikt til politidistrikt på hvordan regelverket blir håndhevet. Dette mener vi er veldig uheldig, rent juridisk, sier Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i FpU. 

Får kritikk

Forslaget får motstand fra KrF. Leder i KrFU, Ida Lindtveit, mener at lovforslaget kan virke ekskluderende. 

- For oss handler det om at parken skal være åpen for alle, og det innebærer at det ikke skal være alkohol på offentlig sted, sier hun. 

Lindtveit får støtte fra Anders Blixhavn, kommunikasjonsrådgiver i Blå Kors. Han mener det er viktig å skjerme samfunnets mest utsatte. 

- Vi ønsker å bevare de alkoholfrie sonene som eksisterer i dag. Det er flere og flere arenaer hvor barn blir eksponert for foreldre og andre voksne i beruset tilstand. Det kan være ubehagelig og skremmende, mener han. 

Ønsker tøffere politikere

Blixhavn mener at politikerne er for redde for å ta upopulære avgjørelser i ruspolitikken. 


Snakker med to tunger: Anders Blixhavn i Blåkors mener mange av forslagene og vedtakene til regjeringen strider imot det de har sagt tidligere. FOTO: Thomas Bløndal

- Jeg tror at norske politikere ikke vil bli oppfattet som festbremser. Vi ønsker oss politikere som tør å være litt upopulære. For eksempel fikk røykeloven mye kritikk da den først kom, mens nå er nok både røykere og ikke-røykere takknemmelige for den loven vi har i dag. 

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er ikke enig i at alkohol i parker vil ha en skadelig effekt på barn og unge, men vil bidra til å mystifisere rusmidler. 

- Jeg tenker at det er viktig at man får et normalt forhold til alkohol. Det skal verken skremmes vekk eller undervurderes. Hvis du ikke har noe forhold til alkohol før du er atten år, og på attenårsdagen din går på vinmonopolet for å kjøpe en flaske med vin, så får du ikke et sunt forhold til drikking, sier Svendsrund. 

Emneord: 
Tags: