Kaja Larsen Østerud velger å kun gi barna vegansk mat. Foto: Katrine Kvernberg

Vokser opp som veganere

Bør man la barn vokse opp som veganere? Dette er noe fagpersoner er uenige om.
Torsdag, 27 april, 2017 - 14:11

Det ble store reaksjoner da den danske politikeren Pia Kjærsgaard publiserte et innlegg på Facebook, der hun blant annet skrev at det er et overgrep når foreldre velger å kun gi barna vegansk mat. En av de som er uenig er Kaja Larsen Østerud som har to barn som lever vegansk.

– Kjærsgaard vet ikke hva hun prater om. Hun er ikke klar over den ernæringsmessige forskningen som viser at det går helt fint å vokse opp på vegansk kost, sier Østerud.

Delte meninger blant fagpersoner

Om et vegansk kosthold er sunt eller ikke har blitt diskutert av mange med bakgrunn i helse og ernæring. De siste årene har den veganske livsstilen blitt mer og mer akseptert, men når det gjelder barn, er ikke alle like positive. Klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz sier at barn kan leve på et vegansk kosthold dersom omsorgspersonene har nok kunnskap og bevissthet rundt hva de får i seg. Likevel mener hun at foreldre ikke bør overføre det veganske kostholdet over på barna sine fordi det kan føre til at barna ikke får i seg nok næringsstoffer.

– Det er veldig mange næringsstoffer et barn trenger for å vokse optimalt. Vi vet at hvis et barn ikke får dekket behovet sitt, blir ikke veksten slik den kunne ha blitt dersom tilførselen av næringsstoffer hadde vært god nok, sier hun. 

Lege og leder for Helsepersonell for plantebasert kosthold, Tanja Kalchenko, sier seg uenig. Hun mener at Kjærsgaard har en gammeldags tankegang, og at det ikke er noe problem å la barn vokse opp på vegansk mat. 

–  Et vegansk kosthold har flere positive helseeffekter også for barn. Det kan forebygge både fedme, overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft, sier Kalchenko. 

Kan bli sosialt isolerte

Gørbitz mener også at det ikke er bra å pålegge barn strenge dietter fordi man frarøver dem friheten til å velge selv. Hun er blant annet bekymret for at barn som vokser opp på vegansk kost vil bli sosialt isolerte fordi det er mange situasjoner hvor det severes mat av animalske produkter som disse barna ikke kan spise. Dette kan skape et utenforskap som vil være uheldig for barna.

–  For eksempel i bursdagselskaper hvor det serveres pølser eller pizza med kjøtt og ost, eller når de skal være med venner hjem til middag kan det bli vanskelig for andre å være sammen med disse barna fordi de ikke kan spise den maten som serveres, sier hun. 

Østerud forteller at hun har tenkt mye på om det er urettferdig av henne å gjøre barna annerledes, men at hun velger å oppdra dem til å spise vegansk fordi dette er noe hun mener er såpass etisk viktig. 

–  Dersom man ikke har vokst opp som veganer, men ønsker å bli det senere i livet, kan man ikke ta tilbake det valget. Skaden er allerede gjort. Men hvis man vokser opp som veganer har man aldri skadet noen dyr, sier hun. 

Emneord: