STRAFFEFORFØLGES: Homofile og transpersoner i Egypt risikerer fengsling og uthenging i media. Foto: Steven Damron

Bruker datingapper for å arrestere homofile

De siste årene har egyptisk politi arrestert flere homofile og transkjønnede.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 10:31

LHBT-miljøet i Egypt

  • LHBT er en forkortelse som står for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnede. 
  • Egypt har ingen lover som direkte forbyr homofili.
  • Homofili er likevel straffbart, basert på lover om seksuell opptreden, moral og religion.
  • Strafferammen for brudd på disse lovene er opp til 14 år i fengsel.
  • Transseksualitet blir i stor grad ansett som sinnssykdom.
  • Transkjønnede kan arresteres under de samme moralitetslovene.

I Egypt fengsels stadig flere homofile og transkjønnede. Nettstedet 76 Crimes melder at minst 274 mennesker i LHBT-miljøet blitt arrestert, forfulgt og utsatt for hatkriminalitet, i løpet av de siste tre årene.  Sittende president Abdel Fattah al-Sisi har siden slutten av 2013 aksjonert mot LHBT-miljøet, i tillegg til politiske motstandere og menneskerettsaktivister.

Bruker sosiale medier

Nå bruker egyptisk politi dating-apper som Grindr og andre datingtjenester for å finne og arrestere homofile. Det meldte The Independent i august 2016. Grindr kan fastslå en brukers posisjon innenfor et par hundre meter. Mange brukerprofiler inneholder også personlige bilder, noe som gjør brukerne lettere å identifisere for politiet.

En av mennene som ble arrestert på grunn av Grindr-bruk er Andrew Mehtab. Han er homofil og bosatt i Kairo. Mehtab forteller til The Guardian at han sendte nakenbilder av seg selv til en ukjent mann via appen. Deretter avtalte de å møtes på Tahrir-plassen. På vei til stevnemøtet ble han arrestert. Daten til Mehtab viste seg å være en politimann.

Queen Boat-saken

Det finnes flere eksempler på at politiet har aksjonert mot homofile miljøer i Egypt. I 2001 ble 52 menn arrestert på “The Queen Boat”, et homsediskotek ombord på en båt på Nilen. Rettssaken mot de 52 mennene varte i fem måneder. De tiltalte ble svartmalt i egyptiske medier, og fremstilt som perverse og anti-religiøse. Flere aviser gikk ut med fullt navn og adresse på de tiltalte.


52 menn ble arrestert på en flytende nattklubb i 2001. Foto: Dennis Jarvis/Flickr

- De tiltalte i “Queen Boat”- saken ble navngitt for å sverte og ydmyke dem, forteller Shahira Amin.

Amin er en egyptisk journalist, og tidligere nestleder i den statlige kanalen Nile TV. Hun sier at LHBT-miljøet får lite dekning i egyptiske medier. Dekningen de får er som regel negativ.

- Dersom homofile og transkjønnende nevnes i egyptiske medier fordømmes de for å “spre umoral”, eller å “ødelegge våre verdier”, sier hun.

I 2015 skrev Amin en sak hvor hun fordømte egyptiske mediers omtale av LHBT-miljøet. Her skriver hun at det er journalisters rolle å beskytte minoriteter. Amin fikk mye kritikk for saken.

- Flere egyptiske journalister anklaget meg for å ha promotert homoseksualitet. Jeg risikerte rettslig forfølgelse for artikkelen.

Bryter menneskerettighetene

Marna Eide er leder for internasjonal avdeling i Foreningen FRI. FRI er en organisasjon som arbeider mot diskriminering av mennesker i LHBT-miljøet. Eide mener at arrestasjonene i “Queen Boat”-saken kan ha vært politisk begrunnet.

- Det kan virke som et forsøk på å lage et politisk poeng ut av å slå hardt ned på homofili. Jeg tror også at al-Sisi regjeringen prøver å appelere til religiøse mennesker i Egypt, ved å straffeforfølge homofile og transkjønnede. De vil vise at regjeringen har høy moral, sier hun.

I avhør ble mennene utsatt for analundersøkelser som skulle bevise at de hadde begått homoseksualitet. 23 av mennene ble idømt fengselsstraff. Saken fikk mye oppmerksomhet i internasjonale medier.

- Både tvungen analundersøkelse og avsløringen av seksuell identitet som foregikk i egyptiske medier er grove menneskerettsbrudd, mener Eide.

Advarer brukere

Bare et par dager etter at de første homofile mennene ble arrestert for å ha brukt Grindr til å finne potensielle partnere, gikk appen ut med en advarsel til sine egyptiske brukere. “Egypt arresterer LHBT-folk, og politi kan late som om de er LHBT på sosiale medier for å fange deg”, skrev Grindr i en skjermbeskjed til sine brukere.

Grindr forsøker å beskytte sine brukere ved å automatisk skjule plasseringen i land som Egypt, Russland, Saudi-Arabia og Nigeria.

- Vi gjør vårt ytterste for å ta vare på brukere i land som har en historie med vold mot homofile miljøer, sier en talsperson for appen til The Independent.

Nekter for dårlig behandling

Bassem Saber jobber som rådgiver på den egyptiske ambassaden i Norge. Han er uenig i påstandene om straffeforfølgelse og hatkriminalitet.

- Det er lov å være homofil i Egypt, så lenge man ikke viser det offentlig, sier han.

Videre mener han at pressen selv velger å ikke skrive saker om LHBT-miljøet.

- Journalistene vil ikke ha noe med homofile å gjøre. Egyptiske journalister erkjenner ikke at homofile eksisterer, mener han.