Etiopisk journalist får internasjonal pris

18. mai deles World Press Freedom Hero Award ut i Hamburg. Men vinneren sitter fengslet i hjemlandet sitt.

Torsdag 18. mai vil International Press Institute (IPI) holde en sermoni i Hamburg, hvor vinneren av den 69. World Press Freedom Hero Award skal hedres for sin innsats for ytrings- og pressefrihet. Den etiopiske journalisten Mesfin Negash som bor i Sverige skal motta prisen på vegne av Eskinder Nega. IPIs direktør, Barbara Trionfi, sier at prisen tildeles Eskinder Nega for å anerkjenne hans arbeid og kamp for å bedre pressefriheten i hjemlandet, til tross for at det har satt både Nega og hans familie i fare. 

Barbara Trionfi er direktør for IPI, et globalt nettverk som jobber for å forsvare ytringsfriheten der den er truet. Foto: International Press Institute

– Denne prisen viser verden at Eskinders mot og kamp aldri vil bli glemt. Vi kommer til å fortsette å legge press på de etiopiske myndighetene frem til de løslater Eskinder og de andre journalistene som sitter fengslet for å ha uttrykt meningene sine. Prisen sender også en melding om at verden ikke må overse det faktum at Etiopia fortsetter å bryte flere internasjonalt anerkjente menneskerettigheter, sier Trionfi. 

Eskinder Nega (48):

- Dømt i til 18 års fengsel i Etiopia i 2012

- Tidligere blitt fengslet åtte ganger for sitt virke som journalist

- Siktet for "terrorisme" og "landsforræderi"

- Mottok PEN American Center Freedom to Write/Barbara Goldsmith i 2012

- Mottok Golden Pen of Freedom i januar 2014

- Er gift med Serkalem Fasil, som lever i eksil i USA med sønnen deres

Farlig å ytre seg fritt

Tall fra Committee to protect journalists (CPJ), en uavhengig organisasjon som arbeider for pressefrihet og for å fremme journalisters rettigheter, viser at det sitter 16 journalister og redaktører fengslet i Etiopia i dag. Flere av disse soner en straff på grunn av brudd på landets antiterrorlov. Det er lite pressefrihet i Etiopia og på en liste publisert av Reportere uten grenser i 2017 rangeres landet som nummer 150 av totalt 180 land. 

Journalisten og bloggeren Eskinder Nega har sittet fengslet siden september 2011. Han ble fengslet kort tid etter at han kritiserte myndighetene og forsvarte ytringsfriheten i taler og ulike artikler. Etiopiske myndigheter anklaget Nega for å ha tilknytning til en motstandsgruppe i Etiopia og for å planlegge terror i landet. En etiopisk domstol dømte ham til 18 års fengsel i 2012 på grunnlag av det de påstår var planlegging, oppmuntring og forsøk på terrorhandlinger. 

Setter pris på anerkjennelsen

Negas kone, Serkalem Fasil, er journalist og i eksil i USA med sønnen deres. Hun forteller til IPI at hun synes det er fantastisk at ektemannens blir hedret for sitt arbeid for pressefriheten i Etiopia, og at det skal markeres av IPI med en stor seremoni.

– Jeg er glad for anerkjennelsen av Eskinder, særlig med tanke på at det kan motivere andre til å følge i hans fotspor. Likevel er det vemodig fordi det får meg til å tenke på hvor Eskinder faktisk befinner seg akkurat nå. Jeg håper at denne anerkjennelsen kanskje vil bidra til at frigivelsen hans fremskyndes, slik at det blir en slutt på lidelsene hans, sier Serkalem Fasil.

Les mer om anti-terrorloven i Etiopia her.

Flere bekymret

Kalkidan Kassahun tror ikke prisen som tildeles Eskinder Nega vil bedre pressefrihetens kår i Etiopia. Foto: Rasmus Kvaal Wardemann

Aktivist i motstandsgruppen Ethiopian Youth National Movement, Kalkidan Kassahun, er etioper og har levd i eksil i Norge i seks år. Hun har liten tro på at anerkjennelsen av Eskinder Nega vil bedre situasjonen for pressefriheten i landet.

– Jeg har mange venner i Etiopia som sitter i fengsel. De er svært bekymret for situasjonen rundt pressefriheten og de føler at myndighetene overvåker dem hele tiden. Flere journalister og andre som ytrer seg velger å flykte fra landet, sier Kalkidan Kassahun. 

Redaktør for eksilavisa Addis Standard, Tsedale Lemma, forteller at myndighetenes har et negativt syn på pressen i Etiopia, noe som er belastende for mange journalister og redaktører.

– Det at 16 journalister sitter i fengsel i dag bekymrer alle oss som jobber som journalister her i Etiopia. Særlig fordi de fengslede journalistene ofte utsettes for tortur og blir beskyldt for å drive terrorvirksomhet, sier Lemma. 

Tsedale Lemma er redaktør for Addis Standard. I 2016 tvang etiopiske myndigheter avisen til å stenge papirutgaven av avisen. Foto: Asle Olav Rønning

 

Snakket på konferanse

Tsedale Lemma deltok på en konferanse i regi av Publish What You Pay (PWP) i desember 2016 på Høgskolen i Oslo og Akershus. Konferansen handlet om åpenhet i alle økonomiske sammenhenger.

I denne videoen filmet av Publish What You Pay Norway forteller den etiopiske redaktøren, Tsedale Lemma, om medielandskapet og mangelen på fri flyt av informasjon i hjemlandet: