M. Tariq Bazger har en stor boksamling på hjemmekontoret sitt i Lillestrøm. Foto: Hanne Mjelstad

Lager afghansk avis i Lillestrøm

M. Tariq Bazger kan ikke gjøre den samme journalistiske jobben i Afghanistan, siden han stadig får trusler på grunn av artiklene han publiserer.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 13:44

På hjemmekontoret i Lillestrøm sitter redaktøren i den afghanske avisa Dawat. M. Tariq Bazger startet å jobbe med avisa allerede da han var på mottak, etter å ha flyktet fra Afghanistan for over 30 år siden. Etter hvert ble det en fast publikasjon som kom ut en gang i måneden, og ble sendt til over 40 land. Nå har avisa blitt til to nettsteder, et på engelsk, og et på pashto og dari.

Bazger publiserer tekster han får tilsendt fra journalister verden over. Han publiserer artikler med tema som religion, og kritiske tekster som ikke kunne ha blitt trykket i en avis drevet fra Afghanistan.

– Dersom det er farlig for journalisten, trykker jeg det anonymt, forteller Bazger.

Han forteller om utfordringene journalistene møter i Afghanistan.

– Journalister står i et vanskelig dilemma. De kan ikke jobbe fritt. De har familie, og må jobbe for å tjene penger til familien sin, samtidig som de må være veldig forsiktige med hva de skriver, sier Bazger.

Jobber døgnet rundt

Bazger bruker mye tid på avisa, noe han mener er nødvendig.

– Når en driver en nettavis, må en oppdatere hele tiden, og en må ha noe andre ikke har, sier Bazger. Videre forteller han at han er på kontoret så mye som mulig.

– Når jeg er våken, er jeg her, forteller han smilende.

Kan ikke gjøre den samme jobben i Afghanistan

Bazger var journalist før han flyktet fra Afghanistan, og ønsket å fortsette med arbeidet i Norge. Dersom han hadde bodd i Afghanistan, kunne han ikke ha jobbet på samme måte.

– For meg er det umulig å gjøre den samme jobben der. Om jeg hadde gjort det, hadde jeg kanskje ikke stått her foran dere nå.

Bazger forteller at det ikke er kultur for å kritisere i Afghanistan. Dersom du skriver kritisk om noe, kan du risikere å bli truet. Det samme gjelder for Bazger, selv om han jobber fra Norge.

– Hadde jeg gjort det samme i Afghanistan, hadde jeg blitt drept for lenge siden. Selv om jeg er her, blir jeg kritisert og truet, men når jeg er i Norge, kan de ikke gjøre noe, forteller Tariq Bazger.

M. Tariq Bazger jobber daglig fra hjemmekontoret på Lillestrøm.